Numarul femeilor si al tinerilor care fumeaza s-a dublat in ultimii ani, iar 36% din populatia Romaniei are deja acest viciu, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa organizata cu prilejul -Zilei Mondiale fara Tutun-, Paul Stoicescu, directorul Institutului de Pneumologie -Marius Nasta- din Bucuresti.
Nicotina, un drog periculos
Desi nu exista preocupari in sensul identificarii mortalitatii induse de fumat, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca, numai in 1995, aproape 30.000 de decese au fost cauzate de acest viciu, majoritatea facand parte din grupa de varsta 35-69 de ani, a mai spus Stoicescu. Seful clinicii de pneumologie si-a criticat colegii de breasla pentru ca, desi cunosc cel mai bine riscurile consumului de tutun, numarul doctorilor fumatori a crescut alarmant, peste 60% dintre barbati si 40% dintre femei -fiind sclavii tigarilor-.
Varsta celor care se apuca de fumat a scazut foarte mult, copii de 11 ani sau chiar mai mici fiind vazuti cu tigara in gura, pe strada sau in alte locuri publice. Consumul mediu de tigari pe cap de locuitor a fost, in 1999, de 2.000 de bucati, in acelasi an fiind vandute in Romania 37.000 tone de tigari.
Daca, initial, nicotina din tutun a fost folosita drept tratament al migrenei, in prezent ea face parte din categoria drogurilor, alaturi de heroina si cafeina, a declarat doctorul Florin Mihaltan, autorul cartii -Ce nu stie fumatorul roman-, lucrare lansata tot miercuri. Nicotina este un drog care duce la dependenta, o singura injectie cu 60 de miligrame in fluxul sanguin provocand decesul, iar consumat in doze mici zilnic duce la dependenta.
Fumatul, interzis numai pe hartie
La fiecare inhalare, fumatorul primeste cantitatea dintr-o mica injectie, iar dupa un pachet primeste echivalentul a 70.000 de injectii. Tigara contine 2.000 de compusi cunoscuti, grupati in nicotina, tar, monoxid de carbon, butan, amoniu, cianide si fenol (multi dintre acestia fiind mortali).
Fumatul poate provoca decese prin cancer al cavitatii orale, al laringelui, prin cancere pulmonare, esofagiene, pancreatice, de vezica urinara, renale, gastrice si cervicale. De asemenea, mai poate produce boli cardiace, accidente vasculare, boli respiratorii, ulcer, avorturi spontane si decese subite.
Desi, in Romania, legislatia interzice consumul de tutun in unitatile sanitare, primii care fumeaza in spitale sunt doctorii. Noua legislatie, care prevede interzicerea fumatului in locurile publice, este amanata de parlamentari, de aceea reducerea fumatului este greu de realizat in Romania. La randul sau, conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii pregateste un regulament scolar prin care sa fie interzis fumatul in scoli, atat pentru elevi, cat si pentru profesori. Toate aceste documente sunt insa in stadiul de proiect, in conditiile in care prevalenta fumatului este in crestere, a concluzionat directorul Institutului -Marius Nasta-.