Dacă școala românească înainte de 1989 era recunoscută în lume ca formatoare de personalități, „dușul rece“ de anul acesta de la bacalaureat și de la titularizare a scos la iveală deficiențele din învățământ. Cu toate acestea, cele mai căutate facultăți sunt medicina, ingineria și cea care pregătește IT-ști. Agenția Agerpres anunța, în urma unui inteviu cu rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Capitală, prof. dr. Florian Popa, că numărul cadidaților înscriși, anul acesta, la UMF „Carol Davila“ este cel mai mare de după 1989, 3,8 pe loc. La Medicină numărul candidaților este de 1.691 pe 385 de locuri (patru pe loc), la Stomatologie – 565 de candidați pe 140 de locuri (patru pe loc), la Farmacie sunt 145 de locuri și 430 de candidați (3 candidați pe loc), la Facultatea de moașe sunt 1,6 candidați pe loc iar la Tehnică dentară și Kinetoterapie, fizioterapie sunt 6,1 candidați pe loc, a detaliat prof. dr. Florian Popa. „După finalizarea examenului pe locurile bugetate, ne-am propus ca maximum 48% să fie pentru locuri cu plată“, a precizat rectorul. Examenul de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ în anul universitar 2011-2012 pe domenii de studiu se desfășoară miercuri pentru toate facultățile (Medicină, Medicină Dentară, Farmacie și Facultatea de Moașe și Asistență Medicală). Cu toate acestea, site-ul Hotnews publica, ieri, povestea unei doctorițe de la un spital din Irlanda care a fost declarată incompetentă de o comisie de anchetă. Tânăra studiase în România. Femeia, doctoriță cu acte în regulă și după ce și-a tocit ani în șir coatele pe băncile Facultății de Medicină, s-a făcut pur și siplu de rușine pentru că nu a știut să ia nici măcar pulsul unui pacient, notează Hotnews. Doctorița, al cărei nume este Asia Ndaga (31 de ani), și-a făcut studiile în România. Ea a dat examenul de rezidențiat în 2008, iar lucrarea de diplomă, cu titlul „Studiul oboselii școlare la elevii din ciclul gimnazial“, este înregistrată la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București. Femeia a fost angajată la Letterkenny General Hospital la 1 iulie 2010, iar Comisia a descoperit că au existat îndoieli legate de competența ei încă din momentul în care s-a alăturat echipei de la respectiva instituție sanitară: cunoștințele sale medicale au fost considerate „slabe“ pentru un doctor, era mult prea înceată în procesul de evaluare a pacienților și avea probleme la calcularea dozelor de medicamente ce trebuiau acordate acestora.
Comisia a menționat un incident în care o asistentă medicală ar fi fost nevoită să-i arate doctoriței cum să confirme moartea unui pacient și cum să scrie corect fișele medicale ale unui pacient transferat din Dublin. La 18 august 2010, după apariția informațiilor ce puneau sub semnul întrebării competențele lui Ndaga, doctorul geriatru Ken Mulpeter a supus-o unei evaluări. El a pus-o să consulte un pacient ce suferea de o boală pulmonară obstructivă cronică și cu bătăi neregulate ale inimii. Mulpeter a rugat-o să ia pulsul pacientului, iar Ndaga, în loc să-și pună degetele pe partea din interior a încheieturii mâinii, a verificat exact în partea opusă. Ea i-a comunicat evaluatorului că pulsul pacientului este normal. „Evident că am fost un pic șocat, așa că am rugat-o să-i ia pulsul la picioare. Și-a pus două degete pe o zonă a piciorului unde nu simți pulsul“, a declarat Mulpeter, citat de „Irish Times“, adăugând că felul în care poți lua pulsul unei persoane se învață în anul întâi sau doi de facultate. Medicul a afirmat că Ndaga nu a fost capabilă să spună care era cantitatea de oxigen administrată pacientului, deși acest lucru putea fi făcut citind datele de pe masca de oxigen și de pe un aparat montat pe perete. De asemenea, doctorița nu știa de ce omul avea pieptul afectat, un indiciu de boală pulmonară. Ndaga a sugerat că pacientul suferea de rahitism. În plus, din cauza dificultăților de limbă, Ndaga nu a studiat istoria medicală a pacientului. Doctorul Mulpeter a decis că femeia nu este competentă să lucreze în spital, iar contractul ei a fost anulat. Comisia a hotărât că doctorița a avut o performanță profesională scăzută. Comisia de anchetă a stabilit că, înainte de angajare, Ndaga nu a fost intervievată de cei din spital, iar aceștia nu i-au verificat recomandările. HotNews.ro a descoperit că Asia Ndaga și-a susținut Lucrarea de diplomă pe disciplina „Igienă și Ecologie Medicală“, în anul 2008. Conducătorul științific al lucrării de diplomă a fost Aurelia Cordeanu. Axeasta a declarat că Asia Ndaga avea dificultăți în timpul facultății, „ca orice student străin, care avea nevoie de o îndrumare mai atentă“.
Întrebată despre incidentul din Irlanda, când Ndaga nu a fost capabilă să ia pulsul unui pacient, Aurelia Cordeanu a replicat: „Nu este de conceput, doar nu promova altfel, este o chestiune elementară… o fi pățit ceva, o fi avut vreo afecțiune ceva“. Conducătorul științific al lucrării de diplomă a mai declarat că rezultatul lucrării de diplomă nu este capital pentru absolvire, mai importantă fiind media cu care a terminat și cum și-a luat licența: „Nu știu amănunte despre pregătirea ei clinică, noi suntem o disciplină preclinică, o disciplină preventivă, nu una care să te pregătească să stai la patul bolnavului“.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane