Inca de la instalarea sa ca ministru, Miron Mitrea s-a declarat profund nemultumit de situatia financiara a TAROM (pierderi de 60 milioane de dolari numai in anul 2000), declarand ca va taia in carne vie pentru rentabilizarea societatii. A demis selectiv echipa manageriala, a reactivat o hotarare de guvern din 1997, obligand angatii -de la stat- sa zboare doar cu TAROM si a promovat o Ordonanta de Urgenta prin care a imputernicit APAPS sa garanteze in totalitate creditul de 300 miliarde de lei pentru restructurarea si reorganizarea companiei.
-Situatia TAROM e controversata. Voi urmari cu maxima atentie rentabilizarea companiei si refacerea renumelui ei pe piata internationala-, a declarat Miron Mitrea la una dintre intalnirile cu Nicolae Demetriade, actualul manager al TAROM. Timp in care Ministerul Transporturilor s-a procopsit cu persoane ale caror relatii sau apartenenta politica le-au indreptatit prezenta in posturi importante. Nemultumirea specialistilor din minister, marginalizati de clientii lui Mitrea, s-a revarsat o data cu recenta catastrofa aeriana de la Clinceni, unde si-au pierdut viata un pilot sportiv si comandantul adjunct al aeroportului din localitate. Ancheta a fost incredintata lui Serban Dumitru, inspector in cadrul Inspectoratului Aviatiei Civile, aflat, spun sursele, sub tutela lui Ion Selaru, secretar de stat in MLPTL. Serban Dumitru a fost acuzat in urma cu opt ani ca ar fi pilotat un avion BAC plin cu pasageri fara a avea licenta de pilot.
Zbor de distractie, ca-ntre prieteni
La data 5 septembrie 1993, avionul de pasageri BAC (98 locuri), cursa RO 5465, a decolat de la Constanta spre Milano si retur, dupa intoarcere urmand sa zboare spre Bucuresti – Otopeni. Pasagerii nu stiau ca la mansa avionului a fost lasat un om care, in loc de licenta de pilot, avea doar o stransa prietenie cu echipajul. Serban Dumitru, trecut in ordinul de misiune pentru cursa de mai sus ca fiind copilot BAC, nu avea -nici o licenta (!?) care sa ateste calitatea de copilot BAC-, cum nu avea nici carnet de zbor in evidentele Biroului de Evidenta Zbor si nici nu indeplinea conditiile metodologiei de promovari, dupa cum reiese din sesizarea inaintata atunci directorului de zbor de catre seful Serviciului de Pregatire Zbor. La acea vreme, calificarea lui Serban Dumitru era cea de inginer de aviatie, calitate care evident ca nu-i permitea sa conduca o aeronava cu zeci de pasageri.
Pentru a salva aparentele, directorul de zbor de atunci a pus o rezolutie pe ordinul de misiune cum ca Serban Dumitru -a zburat ca pasager-. Eronat, caci fostul pilot de ocazie, actualmente inspector de aviatie, nu avea documente de pasager si nici nu era trecut pe declaratia de zbor x – extra crew (in afara echipajului), asa cum prevad expres regulile in vigoare. -Exista posibilitatea ca, prevalandu-se de legaturile de prietenie cu membrii echipajului, V. Pelin si Gheorghe (n.r. – pilotul, respectiv copilotul aeronavei), sa fi fost lasat efectiv sa piloteze aeronava, ceea ce ar insemna o grava ilegalitate din punctul de vedere al normelor de siguranta si securitate a zborului-, se arata in sesizare.
Operatiunea a fost -invelita- cu grija la acea vreme de organele de control, Serban Dumitru primind totusi dezlegarea de a activa in cadrul companiei ASS (Aero Services Special, unde principalii actionari erau Marcel Ivan, Steriu Popescu si Florea Niculescu), apoi la JARO, de unde a plecat inainte de declararea falimentului, reusind o -aterizare de succes- in echipa lui Vasile Tocu, inspector-sef al Inspectoratului Aviatiei Civile (organism care se ocupa de verificarea securitatii aeronautice si anchete aeronautice). Colectiv in care este coleg, printre altii, cu un merceolog si cu un inginer de aviatie, membru al organizatiei de tineret a PDSR, a carui experienta anterioara de aviatie este cea de steward (insotitor de bord).