Fundaţia -Umblaţi în Lumină-, care are în prezent 39 de copii în îngrijire, aflaţi sub patronatul unui fost cercetat penal tocmai pentru -export- de copii, Ilie Coroamă, şi despre care s-a spus că va -ieşi din traseu-, deoarece copiii vor fi transferaţi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi de Protecţie a Copilului (DGASPC) Bistriţa-Năsăud, rămane -în afacere-.
Potrivit directorului DGASPC Bistriţa-Năsăud, Marin Rus, procesul despre care s-a scris că ar avea la bază acuzaţii de trafic de organe a fost pus pe rol pentru a trece de la fundaţia mai sus-numită nouă copii din cei 39 pe care îi are în prezent fundaţia sub îngrijire către autorităţile statului, aceasta fiind singura modalitate pentru ca aceste suflete să fie transferate. Nouă, pentru că omul de afaceri Ilie Coroamă declară că nu-i mai poate finanţa decat pe restul 30. Povestea acestei fundaţii este una destul de încalcită şi bizară, avand în vedere faptul că pană în aprilie a funcţionat în Suceava. Încercand să stabilim un traseu cu privire la soarta acestor copii, aflaţi sub oblăduirea unui fost cercetat penal tocmai pentru -export- de copii, am aflat de la DGASPC Suceava că Centrul ar fi fost închis acum un an şi că ar fi existat prin instanţe un proces pe rol. Numai că, în încercarea de a detalia subiectul, am aflat de la aceiaşi reprezentanţi că fundaţia nu mai funcţionează din aprilie în Suceava şi s-a mutat în Bistriţa-Năsăud, din motive încă neelucidate de autorităţile sucevene. De ce în Bistriţa-Năsăud? Pentru că oraşul e renumit în materie de scandaluri pentru adopţii internaţionale, activitate pe care se pare că o practica şi Ilie Coroamă.
Povestea copiilor care au -mers spre Lumină-
Între anii 1997-1998, Fundaţiile -Love Basket- şi -Umblaţi în Lumină- au fost implicate în multe scandaluri legate de adopţiile internaţionale. În cartea -Afaceri cu suflete de copil-, medicul Maria Goron, care a lucrat în Centrul de plasament de la Livezile, Bistriţa, povesteşte cum copiii erau luaţi din spitale şi aduşi la Livezile, unde erau ţinuţi pană la varsta de patru ani, după care erau duşi la Centrul de plasament de la Dorneşti, Suceava, pentru a li se pierde urma. Totul, sub comanda lui Ilie Coroamă, conform medicului. Însă acuzaţiile de trafic de organe nu au fost dovedite.
Din scandaluri a ieşit doar scrum
Oficiul Roman pentru Adopţii recunoştea public anul trecut că peste 1.300 de copii romani au fost pierduţi fără urmă, lucru ce a starnit un uriaş scandal. A reieşit, printre altele, că mai multe organizaţii din Bistriţa-Năsăud au -exportat- între 1998 şi 2004 aproximativ 142 de copii. La momentul respectiv, acelaşi director al DGASPC BN, Marin Rus, recunoştea că rapoartele despre starea acestor copii sunt sumare, neverificabile, dar şi că despre unii dintre micuţi nu se mai ştie nimic. Situaţia a fost semnalată şi de Emma Nicholson, potrivit căreia, pană la introducerea moratoriului privind stoparea adopţiilor, în Romania se dezvoltase o piaţă de plasare ilegală a copiilor, persoanele implicate ruland cel puţin 90 milioane de dolari anual.