La inceputul lunii februarie a acestui an, Inspectoratul de Protectia Mediului Bucuresti a trimis secretarului de stat din Ministerul Apelor si Protectia Mediului, Petre Lificiu, o informare, mentionand proiectele derulate la nivel local si international. Capitolul -Proiecte locale- precizeaza despre unul dintre ele: -a fost initiat de catre APM Bucuresti si sustinut financiar de Federatia Ecologista din Romania, valoarea lui fiind de 20.575 de dolari plus TVA si avand ca obiect plantarea de arbori, in vederea refacerii unui spatiu verde; aceasta actiune a fost impusa de catre Directia de Gradini Publice a Primariei Capitalei…, in compensare cu cedarea unui teren…, pe Soseaua Alexandriei colt cu Antiaeriana-. Nota este, de fapt, o pacaleala, careia i-a cazut victima secretarul de stat Lificiu.
Aranjamente pe bani frumosi
Proiectul, initiat de agentie si finantat de FER, in valoare de 20.575 de dolari, este o farsa pe care conducerea agentiei i-a servit-o secretarului de stat drept realizare. Despre ce este vorba in realitate? La inceputul anului trecut, cu ajutorul conducerii APM Bucuresti si al unor functionari din Primaria Capitalei si Ministerul Apelor si Protectiei Mediului, o firma straina a dezafectat parcul de la intersectia strazii Antiaeriana cu Soseaua Alexandriei, pentru construirea unei benzinarii, taind peste 100 de copaci. Firma respectiva a incheiat cu Federatia Ecologista din Romania un contract de 20.575 de dolari, reprezentand -contravaloarea materialului dendrologic si a manoperei pentru replantarea in spatiile verzi existente in sectorul 4-. FER se obliga sa planteze materialul dendrologic -in perioada februarie-martie 2000-, in -zona verde din Soseaua Giurgiului, in fata complexului ?çFlamura?ê, in zona verde limitrofa cheiului Dambovita – Splaiul Unirii intre Pod Mihai Bravu si Pod Vitan, cat si portiunea din Soseaua Vitan Barzesti, reprezentand Taluz Lac Vacaresti-.
Presedintele FER, Octavian Ciobotea, merge la inceputul lunii aprilie 2000 la Administratia Domeniului Public sector 4 si solicita material dendrologic (1.400 de puieti de stejar alb si rosu, 500 de tei, 500 de paltini) pentru a fi amplasat in -Soseaua Vitan-Barzesti- taluz limitrof cu terenul ?çLac Vacaresti?ê-. Octavian Ciobotea nu le-a precizat celor de la ADP sector 4 ca materialul dendrologic este pentru plantare in compensatie.
Nici calitate, nici amplasament
Desi incasase bani de la firma care desfiintase parcul, FER nu a plantat nici un puiet pe amplasamentele stabilite in contract. APM Bucuresti nu vede si nu aude nimic pana la inceputul lunii noiembrie 2000, cand se trezeste si comunica FER ca -nu a amenajat nici una dintre cele trei zone verzi prevazute pentru plantari in compensare, deoarece cei 2.400 de puieti plantati nu corespund nici calitativ materialului dendrologic solicitat si nici ca amplasament-. Ulterior, ADP sector 4 comunica foarte clar FER ce trebuie sa planteze in compensare conform legii. Numarul puietilor care trebuie saditi in compensare este mult mai mare decat ce solicitase FER in aprilie 2000.
Asa ca proiectul prezentat secretarului de stat Petre Lificiu, ca o realizare a agentiei, este, de fapt, o minciuna. Intre timp, APM Bucuresti si-a schimbat denumirea in inspectorat. Fostul director, Corina Filip, actualmente inspector-sef, sustine ca institutia pe care o conduce nu a trimis nici o adresa catre secretarul de stat Petre Lificiu.