Prin Protocolul de cooperare semnat ieri intre Ministerul Educatiei si Cercetarii – Cercetare si Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, cercetarea romaneasca beneficiaza de un ajutor financiar substantial, avand in vedere continua subfinantare la care este supusa de atatia ani. Astfel, una dintre clauzele Protocolului stipuleaza faptul ca institutele de cercetare aflate in subordinea MEC pot beneficia de reduceri de tarife pana la 30% pentru sumele pe care le vor plati catre OSIM, in cazul cercetarilor documentare in literatura de brevete sau studii de prognoza pe diverse teme si care au la baza literatura de brevete.
-Totodata, sunt convins ca in urma semnarii acestui Protocol, cooptarea specialistilor nostri in diferitele comisii de evaluare, in cele de manifestari stiintifice si expozitionale este cu atat mai benefica, cu cat protectia proprietatii industriale trebuie sa primeasca o atentie suplimentara, in acest inceput de mileniu-, a subliniat directorul general al OSIM, Gabor Varga. -Ridicarea permanenta a schimbului de informatii este reflectata si in acest Protocol, instituind si la o imbunatatire radicala a contactului dintre parti-, a adaugat directorul general Varga.
Pana in prezent, pe anul 2002, cererea de brevetare a inventiilor – provenite din Romania – depaseste numarul de o mie. Din acest total, un procentaj insemnat provine din randul tinerilor, care – potrivit regulilor OSIM – beneficiaza de reduceri majore la inregistrarea brevetelor. Aceste reduceri, in functie de criteriile OSIM, pot ajunge pana la 90% din totalul taxelor percepute pentru omologare. -In sfarsit, am inceput sa fim descoperiti si de studenti. Sper ca, o data cu deschiderea noii sali de consultare a acestui veritabil tezaur romanesc – si care este colectia de brevete, sala noastra va fi frecvent arhiplina, tocmai gratie interesului pe care-l manifesta generatia tanara-, a conchis directorul general al OSIM.
De la ceremonia de semnare a acestui act foarte important pentru finantarea cercetatorilor romani a lipsit ministrul delegat pentru cercetare, Serban Valeca, mult mai preocupat cu prezentarea medaliilor obtinute la recentul Salon de la Bruxelles. El a preferat sa onoreze Centrul inventatorilor romani, decat sa fie semnatarul Protocolului cu OSIM.
Avand in vedere bugetul mult redus, Romania a participat cu 81 de inventii, din care 60 au fost finantate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, restul de 21 apartinand inventatorilor care au participat in nume propriu.
Potrivit MEC, inventiile romanesti au fost apreciate datorita gradului de noutate, fiind obtinute 81 de premii si distinctii, din care cinci de aur cu mentiune, 46 de aur, 21 de argint si noua de bronz.
A 51-a editie a Salonului Mondial al Inovarii, Cercetarii si Noilor Tehnologii EUREKA a avut loc in perioada 12-17 noiembrie, la Bruxelles, in Belgia. La aceasta editie a salonului international au participat inventatori din 25 de tari, care au prezentat un numar de peste 800 de inventii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane