Cadrele medicale estimeaza ca, daca s-ar respecta interdictia de a fuma la locul de munca sau in institutiile publice, incidenta cancerelor de plamani ar putea fi redusa cu opt la suta si cu pana la 30% cea a aparitiei astmului sau a bronsitei cronice. Conform unui studiu realizat de specialistii de la universitatile din Birmingham – Marea Britanie si Oulu – Finlanda, in 14 tari ale Uniunii Europene, circa 7,5 milioane de persoane sunt expuse fumatului pasiv la locul de munca si 24,6 milioane in SUA. Romania se gaseste pe locul doi in Europa in ceea ce priveste numarul de fumatori, cu un procentaj de 46,4% din cele peste 16 milioane de persoane adulte.
Potrivit studiului respectiv, Spania si Olanda sunt tarile care au cei mai multi adulti expusi la fumul altora, si anume 54% si 38%, in timp ce proportiile cele mai mici se intalnesc in tarile nordice, care au adoptat primele legislatii antifumat, precum Finlanda, cu numai 8%.
Calculele specialistilor au scos in evidenta si faptul ca o legislatie antitabac la locurile de munca ar permite evitarea cu 4% si pana la 9% a cancerelor de plamani si a bolilor coronariene in tari precum Spania sau Olanda, si cu 8% pana la 32% a bronhopneumopatiilor cronice obstructive (BPCO), a cazurilor de astm si a pneumoniilor severe.
In Belgia, Germania, Franta si Marea Britanie, in care procentajul persoanelor expuse la fumul altora este mai scazut, bolile respective ar putea fi evitate cu 4% pana la 18%.
Legislatia antifumat lasa de dorit
-La frecventele actuale de expunere la tabagismul pasiv la locul de munca, impactul asupra sanatatii publice al legislatiilor adoptate este substantial-, a apreciat cercetatorul Maritta Jaakkola, de la Universitatea din Birmingham.
La randul sau, Luk Joossens, de la Asociatia europeana a ligilor anticancer, a firmat in cadrul recentului congres al Societatii europene de pneumologie (ERS) ca legislatiile nationale pentru controlul fumatului sunt foarte inegale de la o tara la alta. Mai mult, specialistul belgian a intocmit un soi de -hit parade- al legislatiilor nationale in 30 de tari, tinand cont de interdictia de a fuma in restaurant sau in mijloacele de transport in comun, ajutoarele oferite pentru renuntarea la fumat si rambursarea lor sau interdictiile reclamelor pentru tutun sau pretul celor mai populare tigari. Astfel, in fruntea clasamentului se afla Irlanda, Marea Britanie, Norvegia si Islanda, in timp ce in coada plutonului sunt Grecia, Germania, Elvetia, Spania, Austria si Luxemburg. La mijlocul clasamentului se afla Belgia, Olanda, Franta si Italia.
-Doar 15% din fumul de tigara este inhalat de cel care fumeaza, restul de 85% inhalandul persoana din jurul fumatorului. Fumul de tigara contine particule fine si gaze, peste 4.000 de substante chimice, multe dintre ele fiind daunatoare sanatatii. Mai mult, 60 dintre ele sunt cunoscute ca putand cauza cancer. Totodata, fumatul pasiv creste riscul de deces prin boli cardiace cu 30%-, explica medicul Paul Stoicescu, de la Institutul National de Pneumologie -Prof. Dr. Marius Nasta- din Capitala.