Premierul Adrian Nastase a anuntat ieri ca, incepand de saptamana viitoare, Executivul va incepe sa lucreze la elaborarea unei noi strategii destinate protectiei copiilor institutionalizati. -Obiectivele principale ale acestei strategii sunt scaderea numarului de copii institutionalizati si cresterea numarului celor care vor beneficia de servicii de protectie sociala-, a afirmat premierul in cadrul teleconferintei cu prefectii.
In esenta, viitoarea strategie cuprinde in mare parte elemente discutate cu oficialii europeni si care se regaseau si in strategia Cabinetului Isarescu. Pe de alta parte, surse guvernamentale sustin ca, dincolo de elementele obligatorii raportate la cerintele europene, -Strategia Nastase- va constitui un document cu multe elemente originale. Seful Executivului si reprezentantii autoritatilor locale se vor intalni, la inceputul saptamanii viitoare, dupa modelul impamantenit, la Snagov, pentru a avea o prima discutie pe marginea strategiei. La reuniune ar putea fi prezenta si baroneasa Emma Nicholson, raportor special pentru Romania in Parlamentul European, care a supervizat si strategia precedenta.
– Gratuitati pentru laptele nou-nascutilor
Cabinetul Nastase a aprobat un proiect de lege privind acordarea gratuita de lapte praf pentru sugari. Acest proiect va fi supus atentiei Parlamentului, astfel incat intrarea lui in vigoare va depinde de prioritatile legislative ale acestei institutii.
Conform actului normativ, laptele praf, formula pentru sugari, se va acorda in limita a noua cutii lunar pentru copii cu varste cuprinse intre zero si 12 luni care nu beneficiaza de lapte matern. Practic, sugarii vor putea obtine gratuit 120 de grame lapte praf pe zi asigurate de la bugetul statului. Pentru a putea obtine aceste gratuitati, mamele vor trebui sa faca dovada absentei sau insuficientei cantitative a laptelui matern.
De asemenea, de prevederile legii se vor bucura si mamele care prezinta contraindicatii permanente alaptarii (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, anorexie, septicemie, boli psihice grave, scleroza in placi, insuficienta renala sau cardiaca, diabet zaharat, tireotoxicoza, mama infectata cu HIV.
Tot in textul legii sunt cuprinse si cazurile in care copilul este adoptat sau se afla in centrele de plasament, respectiv cazul in care mama sugarului a decedat.
Cheltuielile aferente acestei masuri vor fi suportate din bugetul Ministerului Sanatatii si Familiei. Distributia laptelui praf se va realiza de catre consiliile locale ale municipiilor, oraselor si comunelor, respectiv de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Modalitatea concreta de achizitionare si distribuire urmeaza a fi stabilita prin norme aprobate de Ministerul Sanatatii de comun acord cu Ministerul Administratiei Publice. Aceste doua ministere vor emite un ordin comun, care va tine locul normelor metodologice. Laptele praf nu se va acorda decat pe baza de prescriere efectuata de medicul de familie.
In nota de fundamentare a actului normativ se precizeaza: -Politica actuala a Ministerului Sanatatii si Familiei este orientata spre promovarea si sprijinirea alimentatiei exclusive la san, in special in cursul primelor sase luni. Alimentatia la san contribuie esential la dezvoltarea si starea de sanatate a copilului si la reducerea morbiditatii, a mortalitatii infantile si la reducerea riscului mamei de a dezvolta cancer ovarian, la san sau osteoporoza-.
Aceasta precizare vine pentru a justifica acordarea gratuitatilor numai pentru sugarii care nu pot fi alaptati pe cale naturala.
Practic, actul normativ stabileste revenirea la o formula de gratuitati care au incetat sa mai fie acordate in urma cu cativa ani.