La Muzeul Taranului Roman din Capitala s-a dat startul Saptamanii Diversitatii din Romania. Manifestarea, programata pentru perioada 6-12 mai, este finantata prin Programul comunitar de actiune pentru combaterea discriminarii si se desfasoara sub inaltul patronaj al primului-ministru.
Timp de o saptamana, Muzeul Taranului Roman va fi gazda celei mai ample manifestari dedicate minoritatilor din Romania. Actiunea reprezinta o modalitate de protejare a identitatii minoritatilor nationale din Romania, un mijloc prin care acestea se pot exprima.
La eveniment vor participa peste 400 de minoritari, reperezentand 19 etnii. Participantii vor prezenta dansuri, obiceiuri si porturi populare. Majoritatea formatiilor care vor urca pe scena din curtea muzeului sunt venite din sate de granita, acolo unde traditia este nealterata. -Timp de cinci zile va fi o roata a tuturor formatiilor, care la fiecare treizeci de minute vor prezenta cate un moment artistic-, ne-a declarat responsabilul de relatii publice din cadrul muzeului, Liliana Ionescu.
De asemenea, fiecare etnie a venit cu -bucataria- ei, pe care o va prezenta in cadrul unui salon gastronomic, special amenajat. Vizitatorii pot sa deguste diverse specialitati poloneze sau macedonene, pot incerca o Kaurma Borek, preparata de tatari, sau se pot delecta cu o baclava autentica.
De-a lungul celor cinci zile, in curtea muzeului se va desfasura si un targ al mesterilor populari, de unde poti achizitiona cele mai diverse lucruri. De la vase de ceramica si pana la ibrice sau cazane din cupru, gasesti cam orice. Nu lipsesc costumele specifice fiecarei zone si nici obiectele care sa aminteasca de vechii regi. In schimbul sumei de 15 milioane de lei, pasionatii pot achizitiona o coroana regala lucrata manual din alama si pietre semipretioase. Targul este si un bun prilej de a cumpara bijuterii. O bratara unicat confectionata din linguri alpaca costa intre 700.000 si un milion, iar o salba tiganeasca, sase milioane.