Home Social O -sarbatoare- a neajunsurilor scolii

O -sarbatoare- a neajunsurilor scolii

DISTRIBUIŢI

In conformitate cu prevederile contractului colectiv de munca incheiat la nivelul Municipiului Bucuresti, pe invatamant, ziua de 5 octombrie este zi nelucratoare. Conform aceluiasi contract, in aceasta zi se vor desfasura alte activitati, specifice timpului liber.

Inspectorul general scolar al municipiului Bucuresti, Daniela Nedelcu, a emis, miercuri, 3 octombrie, un ordin legat de prevederile contractului colectiv de munca, in care se relua faptul ca aceasta zi este declarata zi libera pentru cadrele didactice. Dar situatia s-a schimbat brusc. -Am inteles ca astazi (ieri, 4 octombrie n.r.), domnia-sa ar fi retras ordinul respectiv. Presupun ca aceasta retragere are la baza faptul ca Federatia sindicala -Spiru Haret- organizeaza maine (astazi, n.r.), la Palatul National al Copiilor, o mare adunare prin care incercam sa sarbatorim – in ghilimele – Ziua Internationala a Educatiei, prezentand efectiv problemele cu care se confrunta dascalii in momentul de fata-, crede vicepresedintele federatiei sindicale -Spiru Haret-, Marius Nistor. Pe de alta parte, si secetarul de stat Vasile Molan a recomandat ca ziua de astazi sa fie zi lucratoare pentru cadrele didactice… Anuntul a fost facut in cadrul Consfatuirii directorilor din unitatile de invatamant preuniversitar ale Capitalei, desfasurata la Colegiul National -Sfantul Sava-. Reactia directorilor prezenti in sala a fost destul de prompta, acestia incepand sa vocifereze la anuntul ca dascalii vor fi nevoiti sa tina cursuri si in aceasta zi festiva.

Totodata, este greu de crezut ca invatatorii si profesorii care isi facusera un program de week-end prelungit, ca si elevii de liceu din provincie, vor reusi sa se intoarca la timp la catedre si in banci…

In ceea ce priveste scolile Capitalei, ele se confrunta cu mari deficiente de ordin financiar, sumele alocate fiind si mici, si prost gestionate, mai afirma Marius Nistor. -De multe ori s-a incalcat Legea bugetului, care prevede ca intai se platesc utilitatile, si abia pe urma se poate trece la achitarea cheltuielilor materiale. Au fost foarte multe situatii in care nu utilitatile au fost platite primele, astfel ca in unele scoli a fost intrerupta alimentarea cu apa, au fost taiate legaturile telefonice… Pe de alta parte, exista multe neclaritati in contractele incheiate intre unele scoli si firmele care executa lucrari de reparatii pentru acestea, pur si simplu, multi directori au refuzat sa semneze astfel de contracte, din cauza viciilor evidente din aceste contracte – prevederi ambigue, o favorizare clara a executantului, bineinteles in detrimentul unitatii scolare beneficiare-, a conchis Nistor.

Oricum, aceste probleme – cat si cele mai vechi, legate de dimensiunea si modalitatea de plata a salariilor, tichetele de masa – se vor discuta astazi, urmand ca tot acum, in cadrul acestei adunari de la Palatul National al Copiilor, sa se stabileasca si strategia viitoare de lupta sindicala. Desi ieri au fost destul voci care cereau o ponderare in actiunile sindicale, se contureaza din ce in ce mai pregnant un apropiat conflict de munca in invatamantul preuniversitar.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.