Home Social O zecime din populatia Romaniei sufera de hepatita de tip B sau...

O zecime din populatia Romaniei sufera de hepatita de tip B sau C

DISTRIBUIŢI

Potrivit lui Alexandru Oproiu (foto), de la Institutul Fundeni din Bucuresti, unu din zece romani sufera de hepatita, fie ea de tip B sau C. Din cauza fondurilor insuficiente alocate de autoritatile in domeniu pentru terapia acestei afectiuni, majoritatea bolnavilor nu beneficiaza de tratament la timp, hepatita transformandu-se, netratata la timp, in ciroza sau chiar cancer hepatic. Totodata, conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania se situeaza pe primul loc in lume, cu 26.2875 decese datorate hepatitelor cronice la milionul de locuitori, si pe locul doi, dupa Ungaria, la mortalitatea prin ciroza.

-Bolile digestive se situeaza drept prima cauza de internare in spitalele din intreaga tara. Ele sunt si prima cauza de consult medical in medicina de familie, iar daca luam in considerare prevalenta la tinerii apti de munca, acestea reprezinta tot prima cauza de absenteism de la locul de munca-, a precizat Oproiu. El a completat ca -ciroza hepatica este cea mai crunta dintre afectiuni, chiar si decat cancerul. Ocupam locul doi in lume, dupa Ungaria, in ceea ce priveste mortalitatea, in cazul ambelor sexe, datorata cirozei hepatice-.

Cauza: asistenta medicala primitiva dinainte de *89

La randul sau, Carol Stanciu, doctor la Clinica II Medicala – Gastroenterologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, a declarat ca -rezultatele acestui dezastru se datoreaza asistentei medicale mizerabile dinainte de anul 1989, respectiv transfuziilor cu sange netestat ori ustensile medicale nesterilizate-.

-Este adevarat ca o zecime din populatia Romaniei este infectata cu virusul hepatic, adica peste doua milioane de cetateni. Totodata, inregistram 448.858 de decese la un milion de locuitori. Exista insa tratamente pentru aceasta afectiune si este de datoria noastra etica de a oferi fiecarui pacient infectat o sansa de terapie, chiar daca unu din doi bolnavi se vindeca-, explica Stanciu.

Cu privire la costurile pentru terapia persoanelor cu hepatita cronica, medicul Florin Caruntu, membru al Comisiei de specialitate a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru initierea si monitorizarea tratamentului antiviral din Romania, sustine ca -tratamentul pentru aceasta afectiune este scump, insa daca ne gandim ca bolnavii nu vor dezvolta o ciroza sau cancer hepatic, merita sa alocam fiecare banut-.

Rata pozitiva a tratamentului la 60% din cazuri

-Daca luam in calcul costurile pentru aceste complicatii deosebit de grave, logic ca este avantajos sa tratam hepatita in faza incipienta. Este adevarat ca avem o prevalenta mare a hepatitei de tip B si C si un tratament restrans-, a completat Caruntu.

Potrivit acestuia, spre deosebire de alte tari, in Romania sunt tratati la fel de multi pacienti ca si in Anglia. Mai mult, cu privire la riscul transmiterii in unitatile sanitare din intreaga tara a virusului hepatic, dupa 1990, acest risc a scazut semnificativ.

Pe de alta parte, profesorul Oproiu este de parere ca -hepatita de tip C este singura boala virala care poate fi tratata, in comparatie cu alte virusuri. In plus, virusul a fost identificat in urma cu 15 ani si nu a trecut mult timp de cand specialistii au demonstrat ca boala se datoreaza unui virus-.

De asemenea, ratele pozitive ale tratamentului acordat in Romania, ce consta in administrarea pe cale injectabila a interferonului, erau de 10%, ca mai apoi sa ajunga la 30%, iar in momentul de fata este de 60%.

CNAS nu deconteaza dializa hepatica

Medicul Alexandru Oproiu a mai precizat, ieri, cu ocazia celui de-al XVI-lea Congres National de Hepatologie, ca numarul de pacienti luati in tratament la nivel national este stabilit in functie de fondurile alocate de CNAS, pentru anul in curs fiind de 2.600-3.000 de hepatici. Costul tratamentului, care dureaza un an pentru cei care raspund la terapie, in caz contrar fiind oprita dupa trei luni, se cifreaza la 700-720 milioane de lei vechi pentru un pacient.

-Nu intelegem de ce pentru dializa hepatica nu se deconteaza costurile, de circa 2.000 de euro per pacient, iar pentru cea renala se face acest lucru, iar CNAS are chiar si un program national pentru ea-, a completat specialistul Mihai Voiculescu.

Specialistii in domeniu mai sustin ca, in lume, punctia hepatica nu mai reprezinta o solutie in vindecarea hepatitei cronice, insa la noi este considerata singurul tratament, iar pacientii sunt obligati sa opteze pentru ea deoarece nu au alta alternativa, cele mai noi tratamente neputand fi inca disponibile in Romania.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.