Home Social Oana Badea: Proiectul „Student fără Bacalaureat” ar trebui retras

Oana Badea: Proiectul „Student fără Bacalaureat” ar trebui retras

DISTRIBUIŢI

După ce a abramburit absolvenții de liceu care nu au luat Bac-ul promițându-le că vor deveni un fel de struțo -cămilă, adică studenți fără Bacalureat, dar pe banii publici, Ecaterina Andronescu este somată să retragă proiectul de lege din Senat. Secretarul de stat din Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului Oana Badea a declarat, la Alba Iulia, referindu-se la proiectul de lege ce prevede ca absolvenții care nu au luat Bacalaureatul și care au terminat liceul cu cel puțin nota 7 să aibă dreptul să urmeze în universități un an pregătitor de facultate, că trei dintre cele patru soluții propuse în proiect sunt deja utilizate, iar cea de-a patra este, „un ușor neadevăr așezat, așa, într-o zonă de soluție“. Oana Badea, care a reiterat că acest proiect ar trebui retras, crede că, „public, trebuie să mărturisească inițiatorii acestuia ce urmăresc cu adevărat“. „Cum se simte un actual student, care a trecut prin Bacalaureatul din acest an, care a intrat în urma unei note meritate la facultate, întâlnind pe coridor un alt coleg, susținut din bani publici, care nu a muncit la fel de mult ca el?“, a spus Badea.
Secretarul de stat a amintit cele patru soluții pentru cei care nu și-au luat Bacalaureatul în vara acestui an. „Prima soluție pe care o găsesc ei pentru cei fără bacalaureat este rețeaua de școli posticeale“, a spus Oana Badea. Ea a informat că anul acesta școlile postliceale care permit accesul fără examen de bacalaureat au avut un număr de 12.630 de locuri, față de 9.780 cât au fost anul trecut, din care doar 12.022 locuri s-au ocupat. În ceea ce privește cea de-a doua soluție pe care o prezintă inițiativa, cea legată de gratuitatea acordată absolvenților de licee tehnologice pentru susținerea examenelor de certificare a competențelor profesionale, Oana Badea a spus că certificarea se face în cursul anului și că 98,5% din absolvenții liceelor tehnologice au dobândit deja acest certificat. „Deci, ei au în acest moment un certificat de competență profesională cu care pot intra pe piața muncii“, a adăugat Oana Badea.
Ea s-a referit și la cea de-a treia soluție, care prevede accesul la pregătire prin ucenicie la locul de muncă. „Precizez că există legea uceniciei, prin care orice tânăr care are peste 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani poate să-și realizeze un contract de tip ucenicie la locul de muncă, chiar dacă nu are competențe profesionale dobândite în specificul contactului. Nu-i oprește nimeni pe cei care nu au luat bacalaureatul să beneficieze de prevederile legii uceniciei“, a declarat oficialul MECTS. Despre cel de-al patrulea punct, Oana Badea a spus că „este, până la urmă, călcâiul lui Ahile pentru această inițiativă“. Demnitarul a afirmat că inițiatorii proiectului de lege vorbesc de circa 2.000 de absolvenți care ar avea medii peste 7 și ar putea beneficia de acel an pregătitor. „Nu e vorba despre 2.000, ci despre 49.188 absolvenți cu medii peste 7,00. Atât este numărul celor care ar beneficia de acces la facultate fără examen de Bacalaureat“, a precizat secretarul de stat. Badea a arătat că, potrivit proiectului, statul a trebui să susțină financiar absolvenții de liceu cu o finanțare cel puțin egală ajutorului de șomaj. Parlamentarii social-democrați Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu și Titus Corlățean au depus un act normativ la Parlament la sfârșitul lunii septembrie, prin care se propune ca absolvenții care nu au luat baca­lau­reatul și care au terminat liceul cu cel putin nota 7 să aibă „dreptul să urmeze în universități, în condițiile aprobate de senatele universitare, un an pregătitor“ de facultate.

Teodora Kim

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.