Home Social Obiceiul stropitului in judetele Bistrita si Sibiu

Obiceiul stropitului in judetele Bistrita si Sibiu

DISTRIBUIŢI

In unele judete din tara, inca se mai pastreaza obiceiul ca a doua zi de Pasti baietii sa colinde pe la fetele nemaritate si sa le ude – cu apa sau parfum – ca sa aiba cat mai multi petitori de-a lungul intregului an. In satele din Bistrita-Nasaud, traditia stropitului cu apa a fost preluata de la locuitorii de etnie maghiara.


Apa a fost insa inlocuita cu parfum, iar fetele asteapta cat mai multi petitori, pentru ca udatul inseamna noroc in dragoste. Flacaii rostesc: -Am auzit ca aveti o floare, am venit s-o udam, ca sa creasca mare-, dupa care sunt poftiti in casa si serviti cu oua, cozonac si vin. De-a lungul timpului, traditia s-a extins, astfel incat, acum, in a doua zi de Pasti, bistritenii de toate varstele pornesc cu udatul nu numai la fetele nemaritate, ci pe la toate persoanele de sex feminin din familie.

Si in judetul Sibiu, traditia stropitului a doua zi de Pasti a fost preluata de la sasii din zona. Aici, copiii, dar mai ales tinerii, pornesc colindatul pe la casele fetelor nemaritate. Junele sunt stropite cu parfum si rasplatesc flacaii cu oua rosii, prajituri si pahare cu vin. Traditia stropitului cu apa s-a pastrat pana in secolul al XVIII-lea, iar din secolul urmator apa a fost inlocuita cu parfum, pentru ca -florile- udate sa miroasa cat mai frumos. Obiceiurile sibienilor ortodocsi in a doua zi de Pasti sunt variate: de la daruirea si ciocnitul oualor pana la stropitul fetelor nemaritate, ca act de purificare, sanatate si fertilitate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.