Home Social OMS: 20% din copiii de pe glob nu beneficiază de vaccinuri

OMS: 20% din copiii de pe glob nu beneficiază de vaccinuri

DISTRIBUIŢI

Aproximativ 22 de milioane de copii din întreaga lume nu primesc vaccinurile necesare pentru a fi imunizați contra unor boli care le pot provoca moartea, a atras atenția Organizația Mondială a Sănătății, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării, marcată din 24 până în 30 aprilie.

Unul din cinci copii — majoritatea din țările cele mai sărace de pe glob — nu beneficiază de cele trei doze obligatorii de vaccin numite DTP3 (contra difteriei, tetanosului și a tusei convulsive), a informat organizația, trăgând un semnal de alarmă legat de situația din state precum India, Pakistanul, Nigeria, Congo, Etiopia sau Afganistan.

”Este motivul pentru care, cu ocazia săptămânii imunizării, încercăm să creștem gradul de conștientizare în legătură cu importanța crucială pe care vaccinarea o are în salvarea de vieți omenești”, a declarat, într-o conferință de presă, Jean-Marie Okwo-Belé, director pe probleme de imunizare în cadrul OMS, transmite AFP.

”În fiecare an, 1,5 milioane de copii mor din cauza unor maladii care ar putea fi în totalitate evitate”, a subliniat Okwo-Belé, adăugând că, prin vaccinare, ”anual se evită decesul a 3 milioane de persoane, majoritatea copii”.

Statele membre al OMS au adoptat în 2012 un plan global de vaccinare, dar îndeplinirea obiectivelor în 2015 înregistrează întârzieri serioase, doar una dintre cele șase ținte stabilite pentru acest an fiind în curs de atingere, conform unui raport recent. Doar 65 de țări acordă atenție îndeplinirii acestor obiective, a menționat Jean-Marie Okwo-Belé.

Rata de vaccinare la nivelul planetei a crescut de la 5 % în anii 1970, la 80 % în majoritatea țărilor, în prezent. În anul 2013, 129 de state aveau un nivel de vaccinare de cel puțin 90 %.

OMS consideră că pentru a ameliora nivelul de imunizare al populației este nevoie de resurse suplimentare, integrarea programelor de imunizare în serviciile de bază din domeniul sănătății, întărirea sistemului de sănătate, în special în țările sărace, precum și de asigurarea unor controale adecvate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.