-Conditionarea infiintarii unei asociatii sau fundatii de obtinerea unui aviz ministerial aduce o grava atingere dreptului la libera asociere- – sustin peste 200 de organizatii neguvernamentale. Dintre acestea, 40 au si adoptat, in cursul zilei de ieri, o declaratie comuna prin care cer guvernului sa abroge cat mai curand Ordonanta 37/2003, inainte de 3 martie 2003, data intrarii ei in vigoare. ONG-urile semnatare o considera neconstitutionala, restrictiva si generatoare de coruptie.
Pe langa cele 40 de ONG-uri, si trei partide parlamentare sustin aceasta declaratie: Partidul National Liberal, Partidul Democrat si Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania.
Bugetul statului, accesibil doar -anumitor- organizatii
Dupa intrarea in vigoare a acestei ordonante, accesul ONG-urilor la fondurile din bugetul de stat si la fondurile locale va fi restrictionat, doar organizatiile de utilitate publica agreate de guvern avand posibilitatea sa foloseasca banii respectivi.
Si cum in legea privind finantarea partidelor politice se prevede ca ONG-urile sa se poata numara printre finantatorii partidelor, se vor naste dubii serioase in ce priveste utilizarea fondurilor de catre asociatiile si organizatiile agreate de un guvern sau altul.
Scenariul ar fi foarte simplu; o organizatie -agreata- incaseaza bani publici intr-un scop comunitar de la partidul aflat la putere, pentru a-i redirectiona apoi spre finantarea aceluiasi partid… -Exista pericolul crearii unui sistem clientelar de ONG-uri pro-putere, in dauna societatii civile veritabile, care reprezinta grupurile cele mai diverse de cetateni si interese-, se arata in declaratia comuna semnata ieri de cele 40 de ONG-uri. -Totodata, se poate ca organizatiile care au opinii si pozitii opuse celor ale puterii sa nu mai poata beneficia de bani publici. In aceasta situatie, viata asociativa a Romaniei ar avea foarte mult de suferit, in aceeasi masura crescand si riscul coruptiei.
Prin Ordonanta 37/2003, si Constitutia Romaniei este pusa intr-o postura destul de delicata; procedura de avizare de catre un minister sau organ de specialitate al administratiei publice pentru dobandirea personalitatii juridice este abuziva si nedemocratica, deoarece impune un control guvernamental asupra dreptului la asociere: articolul 37 (ce coincidenta…), alineatul 1 din Constitutie spune ca -cetatenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate si in alte forme de asociere-.
Act normativ emis peste capul -beneficiarilor-
Ca in majoritatea actelor normative emise -pe sub mana-, si la emiterea actului legislativ in cauza guvernul intai a taiat si abia pe urma a masurat…
Ce-i drept, -masuratoarea- de pe urma survine doar in cazul in care exista reclamatii din afara granitelor. Daca acestea nu exista, actul normativ functioneaza bine mersi, chiar daca aduce mari prejudicii exact celor care ar trebui sa beneficieze de el.
In ce priveste Ordonanta 37/2003, mai mult ca sigur ca vor exista destule reactii negative externe, dat fiind ca multe dintre ONG-urile importante – semnatare ale declaratiei comune de ieri – au puternice legaturi profesionale si financiare cu organizatii similare din exterior. Si din moment ce in celelalte tari nu exista asemenea conditii si restrictii, partenerii straini se vor uita lung la aceasta initiativa legislativa…
-Adoptarea controversatei ordonante s-a facut fara o consultare efectiva a asociatiilor si fundatiilor, in ciuda faptului ca principiul transparentei actului decizional a fost deja enuntat de catre guvern si consfiintit printr-o lege care va intra curand in vigoare-, a precizat presedinta Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renate Weber.
Reactia guvernului este neconcludenta
In replica la acuzatiile conform carora obligativitatea obtinerii avizului administrativ de catre orice asociatie sau fundatie din partea -ministerului sau a organului de specialitate al administratiei publice in a carui sfera de competenta isi desfasoara activitatea- nu are temei constitutional, Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul precizeaza ca instituirea acestei obligatii -nu incalca in nici un fel dreptul de asociere prevazut de Constitutie-, apreciind totodata ca actul normativ -impune o regandire a cadrului juridic- in domeniu, pe fondul cresterii numarului fundatiilor.-.
MRP mai precizeaza ca -aceasta obligatie urmareste asigurarea unei garantii in plus cu privire la concordanta scopului si a obiectivelor viitoarelor asociatii si fundatii cu prevederile constitutionale-. Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul respinge si criticile conform carora -interzicerea utilizarii in denumirea asociatiilor a unor sintagme sau cuvinte specifice autoritatilor si institutiilor publice ori unor profesii liberale sau altor activitati cu reglementari proprii este periculoasa si poate da nastere unor situatii abuzive-.
-De exemplu, pana la adoptarea Ordonantei 37/2003, nimeni nu putea impiedica o asociatie sau o fundatie sa utilizeze in denumire cuvinte ca <ministerul, institutul national, baroul>-, argumenteaza Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul.
Liderul PNL, Theodor Stolojan, a adresat presedintelui Ion Iliescu si presedintilor celor doua Camere o scrisoare deschisa in care critica Ordonanta 37/2003 privind asociatiile si fundatiile, cerandu-i guvernului sa initieze consultari cu societatea civila pentru modificarea acestui act normativ. In scrisoare, Stolojan apreciaza ca prevederile Ordonantei 37/2003 deschid calea a numeroase abuzuri, aruncand Romania cu 50 de ani in urma in ceea ce priveste legislatia referitoare la societatea civila.
Pe langa PNL, alte doua partide parlamentare au contestat fatis ordonanta; PD – prin deputatul Mircea Toader si UDMR – prin deputatul Kelemen Hunor.