Home Social ONG-urile care au primit bani de la stat pentru centre sociale, verificate...

ONG-urile care au primit bani de la stat pentru centre sociale, verificate la sânge de inspectorii ANPIS

DISTRIBUIŢI

Asociațiile și fundațiile care au primit subvenții pentru servicii sociale anul trecut vor fi luate la bani mărunți de inspectorii sociali, începând de la 1 aprilie. Inspectorii ANPIS, agenția Ministerului Muncii care stabilește dreptul de plată pentru beneficii și servicii sociale, vor verifica modul în care sunt folosiți banii în centrele de asistență finanțate de stat. ONG -urile care nu respectă  legea riscă să dea banii înapoi și să-și piardă acreditarea. Pentru 2011,  aproape 170 de asociații și fundații au primit de la Buget circa 24 de milioane de lei. Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a primit, anul acesta, peste 200 de plângeri, iar mai mult de jumătate reclamă probleme legate de beneficii și servicii din domeniul asistenței sociale.
După ce, la începutul anului, inspectorii ANPIS au intrat în forță în rândurile beneficiarilor de ajutoare sociale și au dispus recuperarea sumelor acordate necuvenit, ținta controalelor sunt ONG-urile care nu gestionează conform legii fondurile primite pentru servicii sociale. Este vorba de 169 de asociații și fundații din Capitală și din țară, care au înființat și administrează unități de asistență socială și care au primit anul trecut bani  de la stat ca să-și poată desfășura activitatea.
 
Centrele sociale, ca ciupercile după ploaie

Pe lista asociațiilor și fundațiilor care primesc subvenții sunt ONG-uri care au deschis, într-unul sau mai multe județe ori în București, centre pentru persoane cu dizabilități, cămine pentru bătrâni, case de tip familial, de asistență și îngrijire la domiciliu sau de îngrijire medicală pentru bătrâni, copii sau alte persoane în nevoie, centre de terapie ocupațională pentru persoane cu HIV/SIDA, pentru copii/tineri cu deficiențe neuromotorii, pentru copii cu autism, sau de terapie pentru toxicomani. Pe lista ONG-urilor finanțate de stat sunt și fundații care administrează centre de primire în regim de urgențe pentru mamele cu copii victime ale violenței în familie, de recuperare a victimelor violenței domestice  sau de recuperare a victimelor abuzului sexual, dar și cantine sociale.
 
Două selecții, pentru subvențiile din 2011

Pentru subvențiile din 2011 s-au organizat două proceduri de evaluare și selecție, una în octombrie, 2010, când a fost aprobată suma totală de 22.677.737 de lei, pentru un număr de 145 de asociații și fundații care acordă servicii sociale, iar ce-a de-a doua – în februarie 2011, când s-au dat 1.304.797 de lei pentru alte 24 de fundații și asociații de profil. La nivel național, sunt peste 15.000 de beneficiari de servicii de asistență socială subven­ționate prin Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

Capitala și Sibiu, în top la ONG-urile subvenționate 

Cele mai multe asociații și fundații care oferă servicii sociale și primesc bani de la stat sunt din București – 27, Sibiu – 24, Bihor -14, Bacău – 12, Cluj și Mureș  – câte 10, și Iași – 8. Sunt însă organizații care au sediul într-un județ  și gestionează centre sociale în mai multe județe, primind pentru fiecare dintre acestea subvenții. Organizația Caritas Alba are de exemplu în custodie 34 de centre care oferă servicii sociale în Alba Iulia, dar și în Târgu Mureș, Sfântu Gheorghe, Aiud și Sângioirgiu de Pădure. Pentru această organizație, sumele variază în funcție de mărimea centrelor și de numărul de beneficiari, de la 5.400 de lei la 444.000 de lei.  La fel, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași are în administrare 17 centre sociale din mai multe județe ale Moldovei, sau Asociația Organizația Caritas Satu Mare, care are sub tutelă 20 de centre care oferă servicii sociale din Satu Mare și Maramureș. Restul ong-urilor au primit bani pentru 1, 2, până la 10 centre.

Mai mulți bani ca în 2010 pentru centre sociale

Anul trecut a crescut, față de 2010, și numărul de centre sociale subvenționate, dar și fondurile acordate, cu mai mult de 4 milioane de lei. În 2010, 127 de asociații și fundații care au înființat și au administrat unități de asistență socială au primit bani de la stat. Cele mai multe au fost tot din București – 25, Sibiu – 18 și Bacău – 9. Suma totală alocată pentru servicii sociale după procedurile de selecție a fost de 19.279.700 de lei.

ANPIS, spaima ONG-urilor, dar și a primăriilor

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a primit, în perioada ianuarie -15 martie 2012, 214 petiții, dintre care, mai mult de jumătate – 124 se referă la probleme din domeniul asistenței sociale – beneficii și servicii sociale. Pe locul al doilea sunt plângerile legate de indemnizația pentru creșterea copilului – 80 , iar 10 se referă la situații legate de Codul Muncii, acordare de locuință sau alte probleme sociale. Inspectorii ANPIS merg  în controale anunțate sau nu, legate de beneficii și servicii sociale, pe baza plângerilor sau când au informații că există nereguli în gestionarea banilor dați de stat. Ei sunt „recuperatorii“ bene­ficiilor acordate necuvenit și cei care îi amendează sau le ridică acreditarea furnizorilor de beneficii sau servicii sociale. Aici intră inclusiv direcțiile de asistență din subordinea primă­riilor, care au, de la înființarea ANPIS, un mecanism de control mai dur și mai eficient când vine vorba de risipa banilor publici și de acordarea preferențială sau neglijentă a ajutoarelor sociale.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.