Semnalul de alarma tras de -Curentul-, referitor la tendinta de preluare in forta a Asistentei sociale de catre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, nu a ramas fara ecou. O prima opinie, elocventa, am primit de la Organizatia internationala de Caritate -World Vision-. In legatura cu proiectul de lege privitor la Asistenta sociala si inaintat de MMSS spre aprobare, dr. Christopher Pitt, director national al -World Vision- Romania, ne-a declarat in exclusivitate:
-Noi dorim cooperarea cu Guvernul, agentiile nationale si celelalte ONG, cu bisericile si sectorul privat. O masura a unui stat democratic ar fi libertatea acordata si colaborarea cu ONG locale si internationale. Deseori, aceste organizatii au o mai mare experienta si capacitate decat guvernele, in tratativele cu populatia saraca, sau in ajutorul umanitar de urgenta. Ele pot raspunde rapid la nevoia reala si pot activa resurse semnificative.
Tentativa de a restrange legislativ si a controla fondurile si activitatile ONG duce la o puternica reducere a activitatii lor si – implicit – la o diminuare a fondurilor destinate celor saraci. Donatorii care sustin ONG nu vor mai da bani, daca stiu ca sunt controlati de catre Guvern. Controlul guvernamental, in special asupra surselor de finantare, duce la costuri mai mari, coruptie, bani mai putini la cei nevoiasi. Ideea este nu sa restrictionezi legislativ, ci sa imputernicesti si sa colaborezi.
Un factor-cheie pentru ONG il reprezinta cautarea si directionarea resurselor exact acolo unde este mai mare nevoie de ele, dand putere astfel oamenilor sa-si gaseasca propriile solutii. Este foarte valoroasa incercarea guvernelor si a autoritatilor locale sa gaseasca tinte strategice si zone de necesitate. Este valoroasa si conlucrarea dintre Guvern si ONG pentru eliminarea saraciei. Multe guverne au intalniri regulate cu liderii ONG-urilor mari, pentru a discuta problemele comune si a-si acorda sprijin reciproc. ONG pot fi o excelenta sursa de informatii si de actiuni in plan social, pentru guverne. Cheia se afla in cooperare, nu in restrictionare legislativa.
Somalia, Etiopia, Sierra Leone, tarile din Federatia Rusa au suferit reduceri serioase in activitatea ONG, din cauza incercarilor de restrictionare impuse de guvernele tarilor respective. Azerbaidjanul trece tocmai prin aceasta faza a reducerii drastice a ajutorului de la ONG internationale, din cauza problemelor legate de control, inregistrare si taxe. Daca aceasta lege (promovata de MMSS – n.n.) se aproba si intra in vigoare fara amendamente semnificative, ?çWORLD VISION?ê va fi printre ONG-urile care se vor gandi serios daca mai pot fi prezente si sa activeze in Romania. Aceasta lege va intarzia acceptarea Romaniei in reteaua ONG umanitare, dar si in familia larga a Europei-.
-World Vision- este una dintre cele mai mari organizatii nonguvernamentale din lume (activa in peste 108 tari, cu 50 de ani de experienta). In Romania, exista de peste 10 ani. Bugetul operativ anual al acestei organizatii este de 25 milioane de dolari, cu o tendinta de crestere, pentru anul viitor, la peste 30 milioane de dolari. In acest an, fondurile derulate prin programele -World Vision- au avut impact asupra a peste 200.000 de oameni.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 17.04.2025, 14:20:46