O operație în premieră are loc marți dimineață la Spitalul de Copii „Marie Curie” din București. Pacienta este o fetiță care s-a născut cu patru vertebre în plus. Dacă nu ar fi operată acum, în scurt timp ar paraliza.
Fetița în vârstă de doi ani și șapte luni s-a născut cu patru vertebre și dublă scolioză congenitală, boală rară în lume. Un copil din 20.000 se naște cu o astfel de afecțiune.
Dacă nu ar fi operată acum, mica pacientă s-ar putea confrunta cu paralizia sau cu o insuficiență respiratorie acută înainte de vârsta de trei ani.
Dispozitivul utilizat la intervenția chirurgicală de marți este adus din Statele Unite, însă întreaga echipă de medici și asistente este formată din români, conduși de prof. dr. Gheorghe Burnei, șeful Clinicii de ortopedie pediatrică de la Spitalul de Copii „Marie Curie”.
La nivelul întregii Europe, o astfel de operație a mai fost realizată de cel mult zece ori.
„Intervenția este o premieră chirurgicală în România și rară chiar în țările vestice. Acolo s-au făcut numai câteva intervenții de acest gen. Operația vizează corectarea diformității, însoțită de extragerea vertebrelor cuneiforme. Adică, acest dispozitiv special de ultimă generație în domeniul scoliozelor congenitale va permite creșterea și dezvoltarea coloanei vertebrale astfel încât să nu mai fie nevoie de alte intervenții cum se făceau la alte tipuri de operații. Un dispozitiv va rămâne în organism și pe măsură ce pacienta va crește. Poate că spre sfârșitul perioadei de creștere, 17-18 ani, va fi nevoie de înlocuirea barelor sau pur și simplu de scoaterea lor”, a declarat medicul Gheorghe Burnei pentru Agerpres.