Home Social Operatiunea -cornul si lapticul-, in linie dreapta

Operatiunea -cornul si lapticul-, in linie dreapta

DISTRIBUIŢI

Cu incepere de luni, 16 septembrie, 60.000 de elevi bucuresteni, din clasele I-IV, vor beneficia, gratuit, de 80 grame de corn si 200 mililitri de lapte, in valoare de 7.000 de lei, conform OUG 96/2002. Masura vizeaza, incepand cu anul scolar 2002-2003, un milion de elevi, cheltuielile anuale fiind estimate la circa 1.200 miliarde de lei. Banii vor veni de la Ministerul Finantelor, pe filiera Ministerului Educatiei si Cercetarii la administratiile locale.

In Bucuresti, desi problemele sunt multiple, primariile de sector considera ca detin reteta succesului. Daca primarii sunt optimisti, nu acelasi lucru l-am putea afirma despre cadrele didactice si parintii copiilor. Oricum, o problema de sanatate publica a elevilor din ciclul primar – la nivel de Capitala – ar -altera- grav imaginea Guvernului, in ce priveste grija pentru nutritia viitorilor alegatori…

Administratiile locale sustin ca sunt in -grafic-

Cu numai o zi inaintea licitatiei electronice pentru desemnarea firmelor care vor alimenta scolile celor sase sectoare ale Capitalei, atat Prefectura, cat si edilii sustin ca totul e -conform graficului-. Potrivit prefectului Gabriel Oprea, primariile celor sase sectoare bucurestene au efectuat preselectia firmelor care vor participa la licitatia computerizata. Dupa aceasta prima etapa de preselectie, agentii economici ramasi in cursa vor participa la licitatia finala, electronica, organizata la nivelul fiecarei primarii de sector. Rezultatele acesteia vor fi cunoscute pe data de 5 septembrie, iar computerul central din Ministerul Comunicatiilor va stabili ce firma ofera serviciile la pretul cel mai convenabil. La nivelul Capitalei, cele sase primarii de sector au elaborat caietul de sarcini dupa un model cadru. Astfel, in sectorul 1, in care sunt 8.520 de elevi, s-au vandut opt caiete, in sectorul 2, care are 11.902 de elevi, s-au vandut 14 caiete de sarcini, in sectorul 3, cu 10.315 de elevi, s-au vandut 12 caiete, iar in sectorul 6, cu 11.500 de elevi, s-au vandut 10 caiete.

Oferte de calibru in sectorul 6

Dupa ce, cu cateva zile in urma, s-a conturat tabloul firmelor ce vor intra la licitatia computerizata pentru panificatie, Primaria sectorului 6 a reusit ieri sa incheie si capitolul lactate. -O comisie alcatuita din reprezentanti ai administratiei locale, Directiei de Sanatate Publica, Administratiei Financiare si ai Inspectoratului Scolar s-a deplasat la punctele de lucru ale ofertantilor. Rezultatele au fost multumitoare, putine societati fiind excluse de la licitatie-, a declarat primarul sectorului 6, Dan Darabont. -La preselectie am preferat firmele cu renume in domeniu, precum Danone, renuntand la societati necunoscute, cu sedii prin garaje-, a mai afirmat Darabont. Precizam ca Directia de Sanatate Publica a dat aviz de functionare tuturor scolilor din aceasta zona administrativa.

Si in sectorul 4, preselectia a fost definitivata. Noua firme se vor intrece pentru a asigura elevilor suplimentul zilnic de hrana. -Am luat toate masurile necesare pentru a nu exista surprize. Sunt mici probleme cu laptele, dar se vor reglementa. Am solicitat ca participantii la licitatie sa poata oferi lazi sau vitrine frigorifice, pentru ca laptele sa poata fi pastrat si de pe o zi pe alta. Masura este binevenita, si ca fost cadru didactic pot spune ca unii copii ajungeau sa lesine de foame pe bancile scolilor-, a declarat edilul sectorului 4, Vasile Mihalache.

Inspectoratul General crede in program

-Daca in provincie ar putea constitui o problema conservarea, in Capitala nu cred ca vor exista probleme, atat in ce priveste buna conservare, cat si aprovizionarea zilnica-, este de parere seful Inspectoratului General al municipiului Bucuresti, Dana Nedelcu.

Ca o prima masura, in cursul zilei de astazi va avea loc o intalnire intre reprezentantii ISMB si cei ai Directiei de Sanatate Publica, pentru analizarea masurilor suplimentare care ar trebui luate, din punct de vedere sanitar. -La aceasta intalnire vor lua parte reprezentantii nostri de la inspectoratele de sector si medicii-sefi de la sectoare, si speram sa ne punem de acord in privinta unei arondari a medicilor scolari in asa fel incat fiecare medic scolar sa aiba in grija un anumit numar de scoli. In ce priveste reteaua sanitara, nu ma pot pronunta pentru ca este problema lor. La nivel scolar insa, vor fi constituite comisii interne la nivel de fiecare scoala, din care sigur vor face parte invatatori de la clasele I-IV. Deocamdata, lucram in doua sisteme: ISMB si DSP – pe de-o parte, si primariile de sector si ceilalti factori implicati – pe de alta parte. Tot in cursul acestei saptamani vom face o intalnire cu totii, pentru a perfecta si ultimele detalii-, ne-a mai precizat Dana Nedelcu.

Dar nu toti sunt asa de optimisti…

Unii parinti nu prea cred in reusita programului. -Mira-m-as sa-i vad pe toti copiii dintr-o clasa ca mananca acelasi corn si beau acelasi lapte-, ne spune Irina D., al carei fiu trece in clasa a II-a, la o scoala mai deosebita din Capitala. -Nu ca ar fi mai nazurosi, dar cand vad ca au acelasi lucru in fata, unii vor avea sigur o reactie de respingere, fata de aceasta tendinta de uniformizare. Ce, sunt in armata? Altii sunt chiar alergici… Lor ce o sa le dea la schimb? Ca doar nu suntem in filmele americane, in care pranzurile din gimnaziu sunt de ti-e mai mare dragul…-, se intreaba Irina.

Problema depozitarii este destul de spinoasa pentru cadrele didactice care vor prelua laptele si cornurile. Daca in perioadele reci, printr-o buna conservare, alimentele de acest gen pot rezista doua-trei ore, in lunile mai si iunie – daca vor fi aduse la sapte dimineata si distribuite abia in pauza mare, la ora 10.00 – sigur pot aparea probleme din cauza caldurii. -Nu cred sa fie vreo scoala care sa dispuna de cel putin patru frigidere, pentru pastrarea alimentelor in conditii optime, pana cand le vom putea distribui. Si chiar daca aduc frigiderele, ele consuma curent. Tare sunt curioasa de unde vor plati primariile pentru acest consum, cand noua ne taie telefoanele-, este de parere Doina F., invatatoare la o scoala marginasa din Capitala.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.