Actiunea de reintegrare a copiilor din scolile speciale in clase normale nu are rezultatele preconizate de Guvernul Nastase. Autoritatile locale au fost instruite pe 6 iunie in vederea evaluarii tuturor copiilor din invatamantul special, pentru a-i trimite pe cei cat de cat recuperabili sa-si continue scoala in clase obisnuite. Problema trebuie sa fie destul de importanta pentru guvernanti, de vreme ce sefii judetelor au fost din nou solicitati sa o continue, la teleconferinta, de catre ministrul administratiei, Octav Cozmanca.
Evaluarea copiilor nu se poate face -en gros-
Situatiile trebuiau finalizate pana pe 15 iunie, insa pana acum nici un judet nu a reusit sa trimita fisele la Bucuresti. Motivul este ca aceste evaluari sunt prea minutioase pentru a fi rezolvate in cateva zile.
De pilda, toti cei 360 de copii din Scoala speciala Bacau au fost examinati din punct de vedere social, medical si psihopedagogic. Daca datele sociale ale familiei copilului erau un lucru relativ simplu de completat in fisa, nu la fel se pune problema examinarilor medicale si psihice. Secretarul Consiliului Judetean, Ioan Ionita, sef al Comisiei de evaluare pentru judetul Bacau, ne-a aratat o fisa de evaluare, plina cu rubrici in care trebuia sa se scrie amanunte despre examenul clinic general, un altul senzorial (ochi, ORL), neurologic (inclusiv depistarea unor afectiuni grave, gen epilepsie sau tumori) si unul al dezvoltarii psihice. Numai acesta din urma ar necesita foarte mult timp, pentru ca echipa de evaluare trebuie sa sesizeze in primul rand care sunt disfunctionalitatile de personalitate si abia apoi sa aproximeze nivelul de inteligenta al subiectului.
-Numai calculul coeficientului de inteligenta ar trebui sa se faca in urma unei testari a copilului de cel putin o ora-, a remarcat secretarul Ionita. Ultima parte a evaluarii se refera la nivelul de adaptibilitate scolara, la cel de asimilare a cunostintelor si la capacitatea copilului de a invata. -Imaginati-va ce volum de munca reprezinta acest lucru pentru cei 1.030 de copii la nivelul judetului-, a continuat secretarul judetului Bacau.
Ioan Ionita nu are dubii ca aceasta evaluare nu se va termina cu bine, chiar daca va fi vorba de o intarziere de cateva zile. Pana acum au trecut prin fata Comisiei judetene circa 600 de copii. Este interesant totusi de vazut care vor fi rezultatele evaluarilor. Vor arata, oare, cifrele ca in scolile de invatamant special sunt multi copii normali care trebuie mutati in scolile obisnuite, asa cum sugera Octav Cozmanca?
Exista riscul -bombelor sociale-
O prima informatie prinsa dupa evaluarea celor 360 de copii din Scoala speciala arata ca doar opt copii au fost -depistati- normali. Problema este ca acesti copii, o data reintegrati intr-un invatamant normal, nu vor mai beneficia de protectia statului, care le oferea pana acum casa, masa si scoala adaptata la nivelul lor de perceptie. Sunt destule temeri din partea autoritatilor locale ca ei vor deveni adevarate bombe sociale atat in clasele care ii vor primi fortat, cat si in familiile care preferau sa-i stie internati decat alaturi de fratii lor normali.
Dar opinia Autoritatii pentru Protectia Copilului si Adoptie este cu totul alta. Potrivit dlui Florin Doran, subsecretar de stat in cadrul ANPCA, evaluarea are un scop mai mult decat benefic pentru ca, din datele detinute pana in prezent, cam 10-15% dintre acesti copii nu au ce cauta in scolile speciale, printre cei cu adevarat suferinzi. -Acesti 10-15% au de fapt probleme sociale, si nu medicale. Din pacate, necunoasterea situatiei ii face sa se teama ca vor ajunge in strada, o data declarati sanatosi. Dar asupra lor va fi proiectat un alt mod de protectie sociala, specific copiilor normali, care pot frecventa o scoala normala. Sunt situatii in care unii – pentru ca au avut o problema de sanatate pasagera – au fost categorisiti ca irecuperabili. Daca vor continua sa fie tratati cum sunt cei cu probleme, reintegrarea acestor copii sanatosi va deveni din ce in ce mai grea, chiar imposibila, daca trece o perioada prea lunga de timp…-, a conchis Florin Doran.
Ce spun ONG-urile despre implicarea statului?
Pe de alta parte, implicarea Guvernului are acum o evolutie destul de buna si eficienta comparativ cu anii trecuti, dupa cum apreciaza cateva zeci de organizatii neguvernamentale care se ocupa cu protectia copilului. Contrar celor declarate de doamna Emma Nicholson, ONG-urile implicate considera ca s-a facut enorm de mult in aceasta directie, Autoritatea pentru Protectia Copilului si Adoptie fiind un partener pretios, atat din punct de vedere metodologic, cat si legislativ.
Dar obiectii tot exista; de-a lungul anilor, forul care s-a ocupat cu protectia copilului nu a manifestat niciodata o deschidere si o receptivitate deosebite in ce priveste recomandarile facute de ONG. Si nici in momentul de fata nu este mai deschis, releva acelasi sondaj. Perioada optima a colaborarii cu Guvernul, ONG-urile le considera a fi – in egala masura – atat cea dintre anii 1996-2000, cat si perioada 1990-1996.
Dar peste 90% dintre organizatiile neguvernamentale implicate in protectia copilului considera raportul dnei Emma Nicholson ca fiind subiectiv, mai ales din cauza lipsei de actualitate, dar si a necunoasterii evolutiei in acest domeniu atat de sensibil pentru exterior. ONG-urile considera ca acel raport afecteaza si activitatea lor.