Home Social Oprescu il acuza pe Nicolaescu de politizarea sistemului sanitar romanesc

Oprescu il acuza pe Nicolaescu de politizarea sistemului sanitar romanesc

DISTRIBUIŢI

Presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti, Sorin Oprescu (foto), a declarat, ieri, cu privire la ordinul de ministru nr. 1044 din 31 august 2006, prin care nu mai putin de 10 specialitati medicale sunt asimilate de domenii similare, ca -macar acum, in al doisprezecelea ceas, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, ar trebui sa revina asupra deciziilor nefericite pe care le-a luat si sa trateze Sanatatea asa cum se cuvine-. Totodata, ordinul respectiv a starnit nemultumirea breslelor medicale din domeniile sanitare asimilate, dar si pe cea a reprezentantilor organizatiilor pacientilor.

-La inceputul acestui an era adoptat pachetul de legi pentru reformarea sistemului sanitar, in ciuda tuturor protestelor lumii medicale romanesti. Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti a protestat, la randul sau, la vremea respectiva, fata de initiativa legislativa a Ministerului Sanatatii, considerand-o un instrument de politizare a sistemului medical, de hipercentralizare, un atac la independenta profesionala si care nu tine seama de nevoile pacientului. Puteti observa ca spitalele sunt politizate, ca ele sunt impartite intre Partidul National Liberal si Partidul Democrat-, sustine Oprescu.

Critici la nivel international

-Acum, iata ca si Asociatia Medicala Mondiala (AMM), dupa radiografiere, pune diagnosticul reformei lui Nicolaescu: un esec. Criticile aduse de autoritatile medicale internationale sunt aceleasi cu cele aduse de CM din Bucuresti in urma cu un an, aceleasi cu cele aduse de presedintele Basescu in urma cu cateva saptamani: centralizare excesiva, birocratie, coruptie-, se arata intr-un comunicat remis ieri de Colegiul Medicilor din Bucuresti. Cei drept, reprezentantii AMM au recomandat recent autoritatilor sanitare autohtone ca -ar trebui sa existe autonomie, asa cum s-a promis, iar daca vreti sa schimbati lucrurile, reforma trebuie facuta de o maniera democratica, nu impusa-.

In ceea ce priveste ordinul ministrului sanatatii nr. 1044/2006, acesta a starnit nemultumiri si discutii aprige intre reprezentantii medicilor din domeniile asimilate si ai pacientilor cu autoritatile in domeniu.

Printre cele 10 specialitati asimilate se regasesc: medicina sportiva, care va fi parte componenta a medicinei fizice, recuperare si balneologice, neonatologia – de pediatrie, neurologie pediatrica – de neurologie, ortopedie pediatrica – de ortopedie si traumatologie, genetica medicala, oncologie si expertiza medicala a capacitatii de munca – de medicina interna, neonatologie – de pediatrie, epidemiologie si igiena de sanatate publica si management.

Cadrele medicale blameaza deciziile ministrului

-Chiar daca se spune ca reteaua de oncologie nu va fi desfiintata, calitatea actului medical in oncologie va scadea drastic, deci pacientii vor avea de suferit. Probleme si mai grave vor aparea cand in sistem vor intra medici care nu vor avea cunostintele necesare in domeniu-, este de parere Dana Lucia Stanculeanu, directoarea Institutului Oncologic din Bucuresti.

-Specialitatea Ortopedie Pediatrica exista in toate tarile europene, iar ortopedul specializat in patologia adultului nu poate inlocui ortopedul pediatru-, a completat Mihai Jianu, presedintele Societatii Romane de Ortopedie Pediatrica.

La randul sau, Sanda Magureanu, presedintele Comisiei de Neurologie, a afirmat ca -in toata Europa neurologia pediatrica este specialitate distincta si acolo unde nu este, este pe cale de a fi recunoscuta ca atare. Cu ce drept a luat Ministerul Sanatatii aceasta hotarare, fara sa se consulte cu noi?-. -Pe plan international, medicina sportiva este recunoscuta ca specialitate in 19 tari europene, dintre care 10 sunt membre UE-, a adaugat presedinta Societatii Romane de Medicina Sportiva, Ana Ionescu.

De asemenea, reprezentantii bolnavilor de cancer considera ca -prin acest ordin se incalca flagrant atat drepturile fundamentale ale omului, cat si drepturile pacientilor cu cancer in ceea ce priveste accesul la serviciile medicale adecvate, de calitate si specialitate-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.