Nu mai este o enigma ca salubrizarea Capitalei e pe muchie de cutit. Solutiile ecologice si curatenia -de farmacie- au ramas in programele electorale ale candidatilor la functia de primar general. Prioritatile par a fi acum altele decat mormanele de gunoaie si strazile insalubre, intrate parca in cotidian. Firmele de profil, care au activat si inca mai activeaza in Bucuresti, nu pot acoperi, cu toata -bunavointa-, mai mult de 40-50% din salubritatea stradala. Pe langa toate astea, nici gunoiul menajer nu dispare singur.
Spargerea monopolului REBU, inceputul proceselelor
Daca angajatii societatilor de salubrizare stau mai mult rezemati in coada maturilor si lopetilor sau dorm in tractoare, patronii, in schimb, isi gasesc timp numai pentru luptele din tribunale. Asfel, -mama- lui REBU, SC RWE Geko – Romania Ecologic Service SRL – se judeca, inca din anul 1999, cu Primaria Capitalei, cerand anularea procesului-verbal de adjudecare a licitatiei publice pentru serviciul de salubrizare a sectorului 6. Reamintim ca monopolul detinut pana nu de mult de REBU a fost spart, societatea pierzand sectoarele 2, 3 si 6. Mai mult, acum o luna, si primarul sectorului 5, Dan Marian Vanghelie, nemultumit de calitatea prestatiei REBU, a renuntat la serviciile acestei societati in favoarea ADP de sector.
Licitatii dupa retete proprii
Dupa ce REBU a pierdut exclusivitatea in Capitala, prin hotararea CGMB nr. 103/08.07.1999 s-a dispus organizarea de licitatii publice pentru executarea serviciului de salubrizare in cele trei sectoare amintite. Supercom s-a instalat in sectorul 2, Rosal in sectorul 3, Urban primind sectorul 6. Banii grei si faptul ca hotararea CGMB stipula ca furnizorul serviciilor are exclusivitatea contractelor cu toti producatorii de deseuri menajere au generat numeroase polemici. Mai multe asociatii de locatari au fost silite sa-si rezilieze contractele cu -fostii- si sa semneze pentru -actualii- gunoieri, desigur mai -scumpe-. De pilda, in timp ce REBU pretinde 15.000 lei/luna/persoana, Rosal cere 25.000 lei si Supercom, 24.000 lei. Primaria Capitalei le-a impus deci cetatenilor contracte mai dezavantajoase, desi in vigoare se afla o ordonanta guvernamentala care precizeaza ca orice cetatean roman are dreptul sa-si negocieze contractul cel mai favorabil.
Nu mai stii cui sa-i platesti
Daca firmele se cearta intre ele, exemplul cel mai edificator fiind procesul RWE cu Primaria Capitalei, de pierdut, pierde doar cetateanul. Dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins ca neintemeiata actiunea RWE, care reclama -legalitatea- licitatiei pentru sectorul 6, reclamanta a declarat apel. Initial, s-a spus ca la licitatia pentru serviciul de salubrizare al sectorului 6 nu s-a tinut seama de experienta si de dotarea tehnica a SC REBU, unicul criteriu de selectie fiind pretul. Si la ora actuala, prestatoarea de servicii SC Urban solicita cetatenilor 9.916 lei/persoana/luna, pret care insa nu contine TVA. In timp ce rezultatul licitatiei a fost in cele din urma anulat de instante, platitorii serviciilor de salubrizare, bulversati ba de impunerea -cu japca- a unor contracte, ba de faptul ca plateau in realitate catre unele firme neautorizate, s-au vazut in situatia de a nu mai sti cui sa-i dea banii.
Amenzi grele pentru -carcotasi-
Din punctul de vedere al Primariei, nimic mai placut, caci -rau-platnicii-, daca nu au incheiat contracte cu… prestatorii autorizati, aveau sa plateasca amenzi intre 300.000 si 500.000 de lei. -Bucuroase- ca municipalitatea se gandeste la cetatean, impunandu-i fel de fel de giumbuslucuri – dar tot pe banul contribuabilului -, mai multe asociatii de locatari au actionat Primaria Capitalei in Justitie, instanta anuland de altfel si amenzile, considerate ilegale. Intr-un asemenea haos, cand municipalitatea arata ca nu stie ce se petrece, este -normal- sa intalnesti la tot pasul depozite necontrolate de gunoi, strazi insalubre, gandaci si sobolani…