Dupa luni de tergiversari si ezitari, Ministerul Sanatatii si Familiei elaboreaza un ordin menit sa reglementeze comercializarea plantelor si suplimentelor nutritive. Se pune capat scandalurilor din jurul procedurilor de avizare, anevoioase si complexe.
-Am conceput reglementarea pentru a ne alinia la standardele europene. Noua lege e avantajoasa atat pentru producatori, cat si pentru consumatori-, ne-a declarat Lili Pasat, sefa Inspectiei Sanitare de Stat din Ministerul Sanatatii.
Pana acum, plantele si suplimentele nutritive – vitamine si minerale – erau dirijate catre Agentia Nationala a Medicamentului (unde avizarea este scumpa si dureaza multe luni) – conform unui ordin aberant semnat de fostul ministru Hajdu Gabor. Acum mai bine de o jumatate de an, actuala conducere a ministerului a fost de acord ca este absurd sa inregistrezi musetelul ca medicament. Dar decizia de schimbare a legii a intarziat nepermis de mult. Legiferarea comercializarii produselor mentionate a fost determinata de presiunea producatorilor si importatorilor in domeniu, printr-o ampla actiune mediatica.
-Avizarea va fi obligatorie doar cand produsele respective contin indicatii terapeutice, in functie de caz, la Ministerul Sanatatii, Institutul de Igiena si Sanatate Publica sau la Agentia Nationala a Medicamentului. In ceea ce priveste indicatia terapeutica, ramane la latitudinea producatorului. Daca produsele nu contin o astfel de recomandare, pot fi comercializate fara avizul institutiilor sanitare-, a afirmat Lili Pasat.
Producatorii vor trebui sa asigure igiena corespunzatoare tuturor liniilor tehnologice pe care le detin. In ce-i priveste pe comerciantii ambulanti, care vand ceaiuri pentru diferite afectiuni, Inspectia Sanitara va declansa controale in vederea diminuarii fenomenului.
Farmacistul Ovidiu Bojor, specialist in fitoterapie si reprezentantul producatorilor de plante si suplimente nutritive, a declarat ca legea este vitala pentru o piata variata de produse naturiste: -Sunt plante cu actiune terapeutica puternica, altele cu actiune medie (cum este valeriana, recomandata ca adjuvant in diferite tratamente) si cele cu actiune mica – musetelul, teiul, busuiocul. Daca pentru primele este obligatoriu avizul ANM, pentru ultimele, avizarea sanitara este inutila-. Bojor a apreciat ca ministerului ii revine sarcina de a identifica si a desfiinta -laboratoarele subterane-, care compromit fitoterapia, sarlatanii care produc in garaje.
Scandalul plantelor si suplimentelor nutritive s-a declansat la scoaterea de pe piata a produsului naturist -Masculin- – varianta romaneasca a celebrei pilule albastre, destinata disfunctiei erectile. ANM l-a retras din farmacii si plafare din cauza ca firma producatoare nu detinea avizele corespunzatoare.
Gratie noului ordin, perioada de asteptare se va reduce de la opt luni la o luna, iar pretul unui aviz nu va depasi un milion de lei.