Home Social -Pacatul- transferurilor ilegale atinge si invatamantul teologic

-Pacatul- transferurilor ilegale atinge si invatamantul teologic

DISTRIBUIŢI

Reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii si ai Ministerului Culturii si Cultelor au organizat ieri o intalnire de lucru, la care au fost invitati delegati a 12 culte religioase, care se ocupa de problemele din invatamantul teologic, organizat de cultele respective. Problemele din aceasta ramura a Educatiei sunt nenumarate, ele culminand, acum cateva zile, cu scandalul de la Manastirea Cernica. Dar, pe langa cazul respectiv, de -necinstire- a semenilor, se mai adauga si altele, de necinstire a Legii invatamantului; transferuri ilegale, clase suprapopulate, organizarea de clase cu alte specializari decat cele de studiu ale profilului Teologic (Filologie, si chiar Informatica!). Ultimul dintre -pacate- a primit bincuvantarea fostei conduceri a MEC, printr-un ordin de ministru. Sesizand abaterea de la cele sfinte, nou-alesii din ministerul de resort au pus piciorul in prag, anuland ordinul respectiv si obligand unitatile de invatamant teologic sa-si intoarca din nou fata catre Litera Domnului.

Nici liceele cu profil mai -pamantesc- nu se jeneaza cand efectueaza unele transferuri dubioase; la MEC au ajuns, pana in prezent, cateva sute de exemple de -mutari- ale unor elevi care nu reusisera sa ajunga in liceele dorite, la admiterea din vara.

Record al transferurilor ilegale

-Invatamantul teologic este pe locul I in ce priveste transferurile ilegale-, a declarat, ieri, Vasile Molan, secretar de stat in MEC, si responsabil cu invatamantul preuniversitar. Unii directorii au aprobat transferul, desi elevii aveau media mai mica decat a ultimului admis sau nu au sustinut testele de aptitudini, incalcand, din nou, legislatia in vigoare. Pe langa ilegalitatea respectiva, in multe unitati din invatamantul teologic sunt peste 30 de elevi la clasa. Pe masa de lucru a ministerului au ajuns cereri prin care este solicitata aprobarea efectivelor de 40 de elevi. Dar MEC, fara a fi mai ateu decat predecesorul, a respins aceste solicitari. Insa refuzul nu reprezinta o problema pentru directorii unitatilor de invatamant teologic; Clement Popescu, directorul Seminarului Teologic Ortodox, ne-a precizat ca n-a fost cazul sa ceara acordul MEC, pentru ca a primit binecuvantarea Preafericitului Teoctist…

Specialisti in informatica, proveniti din seminarii

In dorinta de a putea acoperi numarul de locuri solicitat ministerului, dar neocupat din cauza lipsei de cereri, multe institutii de invatamant teologic au recurs la o metoda laica de atragere a elevilor, prin organizarea de clase cu profil de larga cautare pe piata muncii, dar care nu erau cuprinse in programa de studiu. Practic, la inceputul mileniului III, celebra formula -Crede si nu cerceta!- a devenit desueta, daca se tine cont ca in clase din liceele teologice se studiaza specializari moderne, cum ar fi Informatica.

-Unitatile cu profil teologic nu pot organiza clase cu alte specializari decat cele prevazute in programa de studiu, de aceea respectivele profiluri vor fi desfiintate-, ne-a precizat Vasile Molan.

-Binecuvantarea- nu are trecere in fata legii

Totodata, o alta problema este reprezentata de oprelistile Legii 128/2000 – referitoare la statutul personalului didactic – cu care se confrunta reprezentantii diverselor culte, atunci cand vor sa numeasca sau sa destituie persoane din conducerea institutiilor scolare cu profil teologic. Un caz elocvent este cel al directorului de la Seminarul din Cernica, caz recent mediatizat in ultimele zile. Acestuia i s-a retras binecuvantarea primita de la Preafericitul Patriarh Teoctist, dar in catastiful MEC figureaza tot pe functia de director, pana la finalizarea cercetarilor. -Pana atunci, prezumtia de nevinovatie functioneaza si – chiar daca i-a fost retrasa binecuvantarea – el ramane pe post de director-, a declarat secretarul de stat Molan. Atat angajarea directorilor seminariilor teologice, cat si eliberarea acestora din functie trebuie facute cu respectarea legii, acestia fiind salariati ai MEC. -Nu se poate spune ca ti-am retras binecuvantarea si gata, directorul este destituit, ci trebuie respectate legile in vigoare. Nici chiar eu, in calitate de secretar de stat, nu pot demite un director de scoala dupa bunul meu plac-, a conchis Molan.

Transferurile ilegale, plaga generalizata a invatamantului liceal

In Capitala, un exemplu elocvent este Liceul -Iulia Hasdeu-; dintre cei 31 de elevi care au primit avizul pentru a fi transferati in aceasta unitate de invatamant, doar doi aveau media egala cu a ultimului admis, restul avand media mult mai mica. La Liceul -Gr. Moisil- din Iasi, directoarea Carmen Losonczy a aprobat anul acesta nu mai putin de 25 de transferuri, toate la clasa a IX-a. Toate clasele liceului sunt supraaglomerate, avand peste 30 de elevi. La ISJ, se stie ca la Liceul de Informatica au fost doar trei elevi transferati.

Pentru stoparea acestor -mutari-, incepand cu data de 7 noiembrie, MEC a hotarat ca transferul elevilor dintr-o unitate de invatamant in alta poate fi facut numai cu acordul Consiliului de Administratie al scolii, si nu prin decizia unica a directorului, cum s-a procedat pana acum. -Sper ca, din cati membri are consiliul, macar un singur om sa se opuna unui transfer ilegal-, a adaugat Vasile Molan.

Totodata, echipe ale Ministerului Educatiei si Cercetarii vor incepe evaluarea unitatilor din invatamantul preuniversitar de stat si ca scolile si liceele care nu intrunesc conditiile de functionare vor intra in lichidare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.