Casa de Asigurări de Sănătate a Ministerului Transporturilor s-a desființat și pacienții sunt puși pe drumuri în căutarea serviciilor de care au nevoie, la diferite case de asigurări în funcție de zona în care locuiesc și de îndrumările medicului lor personal.
În ședința de guvern din data de 19.02.2013, Guvernul a aprobat Ordonanța de urgență privind reorganizarea rețelei sanitare proprii a Ministerului Transporturilor și pentru modificarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Actul normativ prevede desființarea Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, precum și preluarea activității acesteia de către Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, respectiv de către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București sau de către casele de asigurări de sănătate județene, după caz, conform LegislatiaMuncii.ro. Ordonanța de Urgență mai prevede ca asigurații Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului devin asigurați ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sau ai altor case de asigurări de sănătate, pe baza opțiunii asiguraților, exprimată în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de Urgență. Utilizând datele de contact de pe site-ul fostei Case de Asigurări de Sănătate, am încercat să aflăm unde se poate adresa un pacient arondat la această Casă, care are nevoie de să fie inclus într-un program special de medicamentație și cine preia atribuțiile și serviciile oferite de CASMTCT, însă nimeni de la secretariat nu a știut să ne dea vreo informație exactă. ”Pacienții se pot adresa medicului care îi va îndruma spre o altă casa de asigurări de sănătate. CASMTCT s-a desființat definitiv nefiind vorba de o preluare de atribuții de către altă instituție.”, au declarat pentru ziarul Curentul secretarele de la fostul CASMTCT.
Astfel, reforma sănătății în guvernul Ponta nu face altceva decât să-i trimită ”la plimbare”pe pacienții care se puteau adresa până acum CASMTCT, aceștia fiind nevoiți să stabilească împreună cu medicul lor personal unde ar trebui să se adreseze pentru obținerea serviciilor de care au nevoie și să înceapă colaborarea cu o altă casă de asigurări de sănătate. Dacă se duc la fosta Casa de Asigurări de Sănătate a Ministerului Transporturilor, calupul de informații pe care îl vor afla este limitat și fără conținut calitativ, astfel că fiecare va trebui să se descurce cum poate în sistemul haotic creat de Nicolăescu.
Irina Popescu
Home Social Pacienții Casei de Asigurări de Sănătate a Ministerului Transporturilor, lăsați pe drumuri...