Revenirea PSDR la guvernare, la sfarsitul anului trecut, a insemnat si trecerea padurilor de la Ministerul Mediului la cel al Agriculturii si Alimentatiei. Dar, dupa mai bine de 11 luni, s-a dovedit ca acest transfer a fost un fiasco si, ca atare, trebuie facut ceva pentru aducerea pe linia de plutire a sectorului respectiv. O dovada ca padurile inca nu si-au gasit locul sub -umbrela- Agriculturii este si aceasta vanzoleala de personal, precum si reducerea ori desfiintarea unor directii, fara nici o logica.
In vizor, resurse financiare vitale
La prima -miscare de trupe- a Cabinetului Nastase, secretarul de stat al Departamentului -Paduri-, Viorel Ghelase, va fi debarcat. Dar aceasta manevra nu va fi singura. Se vehiculeaza tot mai insistent ca, o data cu schimbarea secretarului de stat, padurile vor migra care Ministerul Apelor si Protectiei Mediului. Ceea ce n-ar trebui sa mire pe nimeni, deoarece actualul ministru al mediului, Aurel Constantin Ilie, a mai avut padurile pe mana si pana in 1996. Or, la ora actuala, fara paduri, ministerul condus de Aurel Constantin Ilie este aproape mort din punct de vedere al resurselor financiare.
Surse din interiorul Executivului ne-au precizat ca, o data cu reintoarcerea padurilor la Mediu, se vor reinfiinta si cele doua directii desfiintate la inceputul acestui an. Este vorba de directia de vanatoare si cea de management a padurilor private. Automat, o data cu infiintarea acestor directii, va creste si numarul angajatilor din viitorul Departament al Padurilor, de la Mediu. Potrivit unor angajati din cadrul Regiei Nationale a Padurilor, acest transfer ar pica exact ca o manusa pentru conducerea regiei. In acest fel, RNP s-ar putea dispersa de cateva personaje care, beneficiind de niste proptele la mai-marii zilei, nu accepta in ruptul capului sa paraseasca scaunele pe care au amortit de ani de zile.
Batalia pentru sefia silviculturii
Daca trecerea padurilor la mediu este o problema care nu va necesita mult timp, in schimb, batalia pentru fotolii este destul de incurcata. In aceasta lupta de culise sunt angrenate toate mecanismele decizionale ale actualei Puteri. In primul rand, nu se stie ce se va intampla cu sefia Ministerului Mediului. Daca actualul ministru, Aurel Constantin Ilie, ar urma – dupa cum comenteaza sursele, sa ocupe un fotoliu caldut de ambasador, la conducerea regiei ar urma sa fie instalat un inginer silvic tanar si de mare perspectiva, care are o carte de vizita extrema de bogata. Daca Aurel Constantin Ilie va ramane ministru, batalia pentru celelalte posturi va fi foarte apriga. Actualul director al RNP, deputatul si presedintele filialei PSD Arges – Filip Georgescu -, isi va pastra functia.
Daca Aurel Constantin Ilie va ramane ministru si l-ar dori in fruntea Depatamentului Paduri, ca secretar de stat, pe deputatul de Teleorman, Marin Ianculescu, cu care a mai lucrat si pana in 1996. Dar aceasta varianta are si o marja de risc, datorita imaginii si activitatii controversate a deputatului Marin Ianculescu.
Varianta de rezerva, care va fi scoasa la bataie numai in caz de forta majora, pentru a contrabalansa deficitul de imagine, ar fi ca Marin Ianculescu sa revina in fotoliul de director al Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti, iar cuscrul acestuia, Emilian Barbulescu, in prezent director in cadrul RNP, sa fie instalat ca secretar de stat pentru paduri. De fapt, si in prezent Emilian Barbulescu trage sforile, prin intermediului deputatului Marin Ianculescu, sa ajunga secretar de stat la Departamentul Paduri, care este ocupat, la ora actuala, de Viorel Ghelase…
Cine se va ocupa de imbunatatirile funciare?
In aceasta ecuatie, de trecere a padurilor la Mediu, ar mai intra si o alta directie din cadrul Ministerului Agriculturii. Este vorba despre Regia Autonoma de Imbunatatiri Funciare, care ar trece la Mediu o data cu padurile, urmand sa fie asimilata in cadrul Departamentului Ape. Toate aceste miscari de trupe preconizate in culise urmeaza sa devina realitate in aceasta iarna. Ca ele vor deveni o certitudine, inainte de Anul Nou sau la inceputul anului viitor, ramane de vazut.