Pâine nu va mai putea conține niciun fel de coloranți începând cu 15 ianuarie, potrivit unui Ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), publicat recent în Monitorul Oficial.
De la mijlocul lunii ianuarie, produsele de panificație nu mai pot conține coloranți, cu excepția E 150a-d, zahăruri și melase caramelizate, la pâinea din malț. Ordinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează produse de panificație pe teritoriul României a fost publicat în decembrie în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare la 30 de zile de la publicare, respectiv la 15 ianuarie 2014. La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ANPC nr. 165/2011, care a intrat în vigoare la 16 septembrie 2011, se abrogă. Acest act normativ stabilea ca, începând din 16 septembrie 2011, pâinea trebuie să aibă o cantitate netă de minimum 300 de grame, iar specialitățile de panificație trebuie să aibă o cantitate netă de 150 de grame. Noile reglementări din Ordinul ANPC nr. 392/2013 prevăd că, de la mijlocul lunii ianuarie 2014, produsele de panificație pot avea orice gramaj.
Potrivit noilor reguli, la comercializarea produselor de panificație neambalate pe teritoriul României, operatorii economici sunt obligați să afișeze în structurile de vânzare următoarele elemente pentru asigurarea informării corecte, complete și precise a consumatorilor: denumirea produselor, denumirea furnizorului, cantitatea netă/bucată, prețul de vânzare cu amănuntul exprimat în lei/ bucată, prețul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/ kg și ingredientele cu efecte alergene. Produsele de panificație neambalate sunt scutite de indicarea datei durabilității minimale, având în vedere că, prin natura lor, sunt comercializate în 24 de ore de la fabricație.