
Minor de opt ani, în comă alcoolică, căzut în șanț
Un locuitor din comuna vasluiană Zorleni a rămas șocat cånd pe marginea unui drum din zonă a găsit, în comă alcoolică, un copil în vårstă de opt ani. Minorul a fost transportat de urgență la Spitalul de Copii „Sfåntul Nicolae“ din Bårlad. Medicii l-au supus manevrelor specifice pentru eliminarea alcoolului din organism. Mai mult decåt atåt, aceștia au observat și că băiețelul are urme de lovituri la cap. Doctorii au reușit să afle că minorul a băut o cantitate mare de vin, dar nu au reușit să-i „identifice prietenii de pahar“. Așa cum nu au reușit să afle cum minorul a ajuns în șanț. Spitalul de Copii „Sfåntul Nicolae“ a sesizat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, care a început o anchetă în acest caz. Deja asistenții sociali au aflat că băiețelul, care prezenta „urme de abuz fizic pe corp“, mai are doi frați: unul în vårstă de 11 ani și celălalt în vårstă de 12 ani.
Această „întåmplare“ vine după ce la sfårșitul săptămånii trecute a fetiță în vårstă de cinci ani din localitatea vasluiană Bogdănița a murit după ce a băut aproape un litru de vin.
Ileana Savu, fost secretar de stat al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului, este de părere că, în următoarele luni, cu siguranță ne vom confrunta cu mai multe cazuri de acest gen. „Din cauza sărăciei și a neglijenței părinților, situația se agravează pe zi ce trece. Vårful cazurilor de acest gen îl vom atinge, probabil, în octombrie“, a declarat pentru „Curentul“ Ileana Savu. Aceasta a ținut să precizeze că nu în toate cazurile părinții sunt iresponsabili de ceea ce li se întåmplă copiilor: „Sunt părinți care vor să-și exercite dreptul de părinți, să țină copiii alături de ei și să le asigure traiul zilnic. În aceste condiții, părinții, mai ales cei din mediul rural, merg la muncă în sat și lasă copiii singuri acasă sau în grija rudelor. Putem spune despre acești părinți care muncesc cu ziua să cåștige un ban pentru copii că sunt iresponsabili?! Și statul ar trebui să vină în sprijinul acestor familii prin finalizarea celor 200 de centre de zi pentru copii. Părinții pot merge cu ziua la muncă, iar copiii ar putea fi supravegheați în aceste centre“. Pe de altă parte, fostul secretar de stat al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului a ținut să precizeze că statul romån este nevoit să cheltuiască foarte mult pentru identificarea și monitorizarea familiilor care au nevoie de ajutoare sociale. „Asistentul social merge pe teren, face ancheta, monitorizează, ulterior, familia respectivă pentru a nu primi ajutoarele sociale pe nedrept, ilegal. Astfel, se cheltuiesc foarte mulți bani, pe långă sumele oferite cu titlu de ajutoare sociale“, a explicat Ileana Savu.