Home Social Părinții și-ar putea înscrie copiii în clasa I chiar și la 5...

Părinții și-ar putea înscrie copiii în clasa I chiar și la 5 ani, dacă evaluarea e favorabilă

DISTRIBUIŢI

Părinții și-ar putea înscrie copiii în clasa I chiar și la cinci ani, dacă evaluarea psihosomatică este favorabilă și, totodată, i-ar putea înscrie direct în clasa a II-a în urma unor teste, a anunțat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Educației Oana Badea.
Secretarul de stat a spus că Legea educației creează premizele pentru ca părinții să-și poată înscrie copiii la școală la vârsta de șase ani, dar nu există restricții pentru aceia care ar dori înscrierea chiar mai devreme de această vârstă.
„În 22 de state europene, legea stabilește debutul învățământului obligatoriu la șase, cinci sau chiar patru ani. Majoritatea au optat pentru vârsta de șase ani. România este a paisprezecea țară europeană în care învățământul obligatoriu va începe la șase ani“, a precizat Oana Badea.
Ea a subliniat că, potrivit legii, părinții își pot înscrie copiii în clasa I la vârsta de cinci ani, dacă dezvoltarea psihosomatică este corespunzătoare.
Secretarul de stat a precizat câteva aspecte legate de înscrierea copiilor în clasa pregătitoare și în clasa I din anul școlar 2012-2013.
Potrivit Oanei Badea, aproximativ 80 la sută dintre copii au fost cuprinși în anul școlar 2010-2011 în învățământul preșcolar din România. Obiectivul european pentru 2020 este ca peste 95 la sută dintre copii să fie cuprinși în această formă de învățământ.
Badea a precizat că 20 la sută dintre copii cu vârste între trei și șase ani nu au fost niciodată la grădiniță.
„Statul are obligația să se ocupe și de acești 20 la sută dintre copii care nu știu ce înseamnă grădiniță“, a mai spus secretarul de stat.
Ea a adăugat că înscrierea în anumite unități de învățământ suprasolicitate se face încă din 2005 în baza metodologiei foarte clare, potrivit căreia prioritate într-o școală au copiii arondați unității de învățământ.
Acest lucru se întâmplă și pentru anul școlar 2012-2013, când în prima etapă în toate unitățile de învățământ vor fi înscriși copiii arondați circumscripției respective. În a doua etapă are loc înscrierea copiilor la alte unități de învățământ decât cele la care sunt arondați.
„Legat de această problemă, în București este o situație particulară, întrucât 50 la sută dintre părinți și-au înscris copiii în anii anteriori la o altă unitate de învățământ decât aceea la care au fost arondați. Unitățile de învățământ pot stabili un criteriu de selecție în cazul în care există foarte multe cereri pentru o școală, pe lângă criteriile generale prevăzute în metodologia MECTS. Totodată, există posibilitatea modificării planului de școlarizare în limita capacității unității de învățământ, astfel încât să fie cuprinși copii care nu sunt arondați respectivei unități“, a mai spus secretarul de stat.
Oana Badea a subliniat că locul copilului în circumscripția de care aparține este păstrat, astfel încât, dacă nu va putea fi înscris la școala pe care a dorit-o părintele, să poată reveni în unitatea de circumscripție.

Geo Ioanid

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.