Home Social Parlamentarii europeni fac presiuni pentru flexibilitatea adoptiilor din Romania

Parlamentarii europeni fac presiuni pentru flexibilitatea adoptiilor din Romania

DISTRIBUIŢI

Presiunile pentru a reveni asupra legislatiei privind adoptiile internationale nu inceteaza nici dupa ce autoritatile de la Bucuresti au raspuns tuturor familiilor straine care nu au mai putut infia copii din Romania. Parlamentul European a avertizat ca va adresa o scrisoare presedintelui Traian Basescu in care va solicita modificarea legii privind adoptiile internationale, pentru a-i conferi mai multa flexibilitate.

La doar o saptamana dupa ce secretarul de stat de la Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA), Theodora Bertzi (foto), a anuntat ca toate cererile de adoptie formulate de cetateni straini au fost respinse dupa revizuirea finala a cazurilor nesolutionate, Parlamentul European a inceput sa faca noi presiuni. Parlamentarii europeni au cerut din nou Romaniei sa modifice legea in vigoare, care nu mai permite adoptiile internationale decat bunicilor, si sunt decisi sa-i trimita o scrisoare chiar si presedintelui Traian Basescu. De asemenea, ei ii vor cere secretarului de stat de la ORA sa revizuiasca toate cazurile de adoptie de dupa adoptarea legii.

Despre acest subiect, Parlamentul si Comisia Europeana au puncte de vedere diferite. Astfel, executivul de la Bruxelles este de parere ca anularea interdictiei impuse adoptiilor internationale sau modificarea legislatiei in acest domeniu nu este necesara.

-Din punctul de vedere al Comisiei, legile romanesti privind adoptiile sunt bune, iar Bucurestiul a facut tot ceea ce i s-a cerut-, a declarat o purtatoare de cuvant a Comisiei.

De cealalta parte insa, eurodeputatul conservator Charles Tannock, din Marea Britanie, care detine functia de vicepresedinte a Subcomitetului pentru Drepturile Omului din Parlamentul European, a respins aprecierile Comisiei, declarand ca -Romania trebuie sa ne dea motive mai intemeiate si, mai ales, trebuie sa ofere familiilor argumente mai solide-. In plus, in opinia sa, -in urma acestor interdictii, copiii au fost trimisi inapoi, unde au fost neglijati si supusi la abuzuri-.

Autoritatile de la Bucuresti au interzis, in 2005, adoptia copiilor romani de catre cetateni straini. Decizia a intervenit dupa un moratoriu de trei ani stabilit ca reactie la temerile Uniunii Europene ca valul de adoptii din anii *90 a declansat activitati de trafic de minori.

La sfarsitul anului trecut, Parlamentul European a cerut Romaniei sa faca o revizuire finala a celor aproximativ 1.400 de cereri de adoptie primite in perioada moratoriului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.