Peste 50 de inalte fete bisericesti, impreuna cu reprezentanti ai Organizatiei Internationale pentru Migratie, au discutat ieri pe tema femeilor abuzate transfrontalier, prin recrutarea lor de catre traficantii care apoi le obliga sa se prostitueze. Amagite de promisiunea unei vieti mai bune in tarile din Vest, tinerele ajung de fapt in baruri si bordeluri din Balcani, unde trec prin chinuri inimaginabile, fara a avea posibilitatea de a se intoarce. Mai mult de 500 de victime, cu varste intre 13 si 33 de ani, au fost asistate de OIM numai in primele cinci luni ale anului in curs.
-Daca in 1999 am acordat asistenta pentru repatriere voluntara si reintegrare sociala unei cifre de sase victime, in 2000 numarul acestora s-a ridicat la 158. La finele lui 2001, numarul de victime asistate de OIM ajunsese la 400, pentru ca numai in primele cinci luni ale lui 2002 sa asistam peste 500 de femei-, a precizat Louis Ulrich, coordonatorul de programe al biroului OIM din Romania.
Recrutorii si victimele acestora
Recrutorii aleg victimele promitandu-le o slujba usoara si bine platita in Occident, apoi le retin actele de identitate, le ameninta si le santajeaza. O alta modalitate de recrutare este rapirea, chiar si cand tanara se afla intr-un loc public. In multe cazuri, victimele sunt batute, violate si supuse unui regim de amenintare continua, devenind o simpla marfa in mainile traficantilor. Sunt vandute apoi in diverse stabilimente din Balcani, unde sunt fortate sa ofere servicii sexuale, intr-un regim de semisclavie. S-au semnalat cazuri in care tinerele care au refuzat sa se prostitueze au fost ucise.
Recrutorii sunt in majoritate barbati cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani. Principalul mod de actiune il reprezinta promisiunile, dar si propuneri venite de la cunostinte sau rude ale potentialelor victime.
Adevaratele tari de destinatie sunt in special FRI a Macedoniei, Bosnia-Hertegovina, regiunea Kosovo si Albania.
Profilul persoanelor vulnerabile indica un risc ridicat printre fetele cu varste intre 15 si 18 ani, aflate in scoli si licee din zonele relativ sarace, din familii sau medii dezorganizate. Fetele care traiesc in orase mari sunt mai vulnerabile fata de acest trafic, in timp ce comunitatile mici par sa reduca vulnerabilitatea. Cele mai multe dintre victime provin din regiunea Moldovei – judetele Iasi, Vaslui, Suceava, Botosani, Bacau, dar si din Transilvania, Oltenia, Muntenia si Banat.
Biserica si scoala, institutiile cele mai de incredere
Potrivit statisticilor, tinerele cu varste intre 15 si 25 de ani au indicat Biserica (86%) si scoala (84%) ca fiind institutiile publice in care acestea au cea mai mare incredere. De asemenea, statisticile arata ca gradul de cunoastere a fenomenului de trafic cu fiinte umane este foarte mare in randul reprezentantilor institutiilor amintite (98% din cadrele didactice si 89% din preotii chestionati au auzit de cazuri de trafic de fiinte umane). Aproximativ doua treimi din fetele care s-au intors acasa dupa ce au fost traficate sunt tratate cu dispret sau cu indiferenta de membrii comunitatii. Cauza principala indicata de Biserica pentru racolarea acestor tinere o constituie saracia, dar si carentele din educatie.
Patriarhul BOR acuza lipsa de preocupare a parintilor
-Viata tinerilor este subiect apreciat mult de Biserica, iar lipsa de preocupare a parintilor pentru problemele tinerilor ar fi o stare de nepasare condamnabila. Exodul tinerilor catre apus, de multe ori plecati la destrabalari, este o realitate. Suntem recunoscatori institutiilor care s-au implicat si au avut succese in prevenirea traficului cu fiinte umane, dar suntem in stare sa ne recunoastem si nepuntinta noastra-, a precizat Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
-Avem responsabilitatea sa lucram pentru tineri, sa trezim o constiinta a preotimii noastre. Un preot nu este iertat daca nu stie rostul tinerilor din parohie. S-a ajuns ca la oras prezenta tinerilor la slujbe sa fie mult mai mare ca la sate-, a subliniat Intaistatatorul BOR, sfatuindu-i, totodata, pe clericii prezenti la seminar sa se implice mai mult in problemele comunitatii.