Unu din patru șoferi au condus cel puțin o dată sub influența băuturilor alcoolice, iar cei mai mulți – patru din zece – au declarat că au ales să conducă după ce au băut pentru că aveau de parcurs o distanță mică. Un sondaj de opinie asupra atitudinilor sociale privind riscul în trafic realizat de Poliția Rutieră și Institutul de Prevenire și Psihosociologie arată că aproape unul din patru șoferi respondenți a condus cel puțin o dată sub influența băuturilor alcoolice, cei mai mulți ocazional, existând și șoferi care au declarat că în mod frecvent au procedat astfel. Un procent de 77% dintre cei chestionați au răspuns că niciodată nu au condus după ce au consumat alcool, 21,7 au răspuns „Da, am condus după ce am băut alcool, în mod frecvent“, iar 1,2 % au răspuns – „frecvent“. La întrebarea „Care fost motivul pentru care ați consumat băuturi alcoolice?“, aproape 40% (38,7%) au răspuns „pentru că aveam de parcurs o distanță mică“. Totodată, 26,6 % au declarat că nu simțeau că le-ar fi fost afectată capacitatea de a conduce, în timp ce 18, 4% au susținut că erau într-o situație de urgență. Doar 3,5 % au spus că nu se așteptau să fie verificați de polițiști. Același studiu arată o activitate intensă a Poliției Rutiere pentru că o pondere semnificativă dintre conducătorii auto (42,6%) au fost verificați cu etilotestul cel puțin o dată în ultimii trei ani, iar jumătate dintre aceștia chiar de mai multe ori.
Peste 15.000 de șoferi sub influența lui Bachus, sancționați anul acesta
În ciuda campaniilor agresive care vizează conștientizarea celor care consumă alcool și se urcă la volan punându-și în pericol viețile, dar mai ales viețile altora, statisticile Poliției Rutiere sunt îngrijorătoare. Numărul de șoferi prinși conducând sub influența alcoolului și numărul de infracțiuni înregistrate a scăzut ușor față de anul trecut, dar este tot mare. Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, în primele zece luni ale acestui an, Poliția Rutieră a sancționat 15.027 șoferi depistați conducând sub influența alcoolului. Dintre aceștia, peste 500 sunt femei (536). Cele mai multe abateri le-au fost sancționate unor șoferi cu vârsta cuprinsă între 31 și 50 de ani – 6.519 abateri, dar și unor cu vârste între 21 și 30 de ani – peste 5.600 abateri. Grupa de vârstă de peste 70 de ani este în top, dar cu cele mai puține abateri – 59, existând, în aceeași perioadă și o persoană cu vârstă mai mică de 18 ani sancționată.
Aproape 200 de femei cu alcoolemie mare, prinse conducând
Polițiștii au întocmit, în perioada menționată, aproape 11.000 de dosare penale, majoritatea șoferilor prinși cu o alcoolemie de peste 0,80g/l fiind bărbați – 10.166, față de 174 de femei prinse că au condus băute. Cei mai mulți dintre cei care au dosar penal au între 31 și 50 de ani, iar cei mai puțini au peste 70 de ani. Cele mai multe dintre infracțiunile soldate cu dosare penale s-au comis localități. Aproximativ 800 de infracțiuni au fost în afara localităților, ca și în aceeași perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 960 de infracțiuni.
?ê?£i în 2011, bărbații șoferi au fost campioni la dosare penale
În aceeași perioadă a anului 2010, s-au înregistrat 16.382 de sancțiuni, fiind întocmite peste 12.000 de dosare penale. Cei mai mulți dintre cei prinși sub influența alcoolului au fost tot bărbații. Aproape 400 de femei au fost sancționate, iar 130 de femei s-au ales cu dosare penale după ce au fost prinse conducând cu o alcoolemie peste limita legală.
Mihaela Iamandei