Doctorul Stefan Ionescu-Calinesti a fost obligat, la inceputul anilor *50, sa paraseasca Clinica de chirurgie a Spitalului Coltea din Bucuresti. Pentru ca l-a aclamat pe rege la 8 mai 1945, a fost inchis de 26 de ori si tot de atatea ori a fost eliberat, adunand doi ani si opt luni de inchisoare. Parasind Capitala, a avut de ales intre Amara si Rosiorii de Vede. A optat pentru Amara, care era statiune balneara. Soacra sa avea reumatism si aici se putea trata linistita.
Namolul miraculos
Pe 19 noiembrie 1953, pe o ploaie mocaneasca de toamna, din trenul de Bucuresti coborau in gara Slobozia doi tineri care doreau sa ajunga la Amara. Erau doctorul Stefan Ionescu-Calinesti si sotia sa, Mihaela, fiica arhitectului si compozitorului Lucian Teodosiu. Cand pe jos, cand… cu caruta, cei doi reusesc sa ajunga la Amara. S-ar putea spune ca acela a fost inceputul aventurii Pell Amar.
Macinat de faptul ca sotia sa era bolnava de sclerodermie, profesorul Calinesti cauta zi si noapte solutii pentru tratarea bolii. -Intr-o noapte, mi-am amintit de cei care se tratau cu namol pe plaja la Amara. Atunci mi-a venit ideea sa <fur> din namol ceea ce se numeste principiul activ. Asa s-a nascut primul extras de namol in forma apoasa, obtinut artizanal in clinica de la Amara. Era in 1957. Din namol am facut in laborator, cum am putut, injectii si un unguent. Am inceput tratamentul sotiei, cu aplicatii zilnice. Zona afectata de sclerodermie s-a restrans, iar bratul isi recapata vigoarea. Dupa doua luni, bratul revenise la aspectul normal. Medicilor din Bucuresti nu le venea sa creada. Practic, sotia mea a fost primul… cobai-, isi aminteste profesorul Calinesti. Pell Amar este cunoscut acum in 120 de tari.
Douazeci de ani la Amara
Profesorul Stefan Ionescu-Calinesti a depus, in 1960, dosarul pentru primul brevet, care a fost omologat abia peste 10 ani. In 1971, s-a inregistrat pentru prima data marca Pell Amar, cu semnatura descoperitorului. La ora actuala, sub acest nume sunt inregistrate 34 de brevete, atat de fabrica, cat si de productie.
In 1975, folosindu-se namolul de la malul lacului Amara, ia nastere o fabrica a Oficiului Judetean de Turism Buzau, cu doar 13 angajati, care produceau extractul de atomizat din care se realizeaza produsele Pell Amar. Cerintele de extract atomizat au fost, in primul an, de 30 de kilograme. Peste 10 ani, cererea avea sa ajunga la 500 de tone. Veniturile obtinute aici asigurau banii pentru tot OJT Buzau. Tot in acea perioada, la Amara a fost ridicata prima clinica, pentru a carei constructie, la apelul savantului, localnicii au dat bani. Tratamentul cu namol este foarte costisitor, dar era suportat in cea mai mare parte de stat. Un pacient platea, inainte de 1990, patru lei pe zi pentru tratament, iar impachetarea, la care se utilizau 20 de kilograme de namol si patru cearsafuri, costa 80 de lei.
Din cauza unui conflict cu mai marii judetului, Calinesti este obligat sa paraseasca Amara, dar, printr-o fericita intamplare, ajunge sa lucreze in reteaua balneara a Ministerului Turismului. In spatiul unei foste toalete a piscinei Hotelului Parc din Bucuresti, a amenajat un cabinet modest si o sala de asteptare, iar din vestiare a facut o sectie de tratament pentru 15 pacienti. In primul an de functionare, s-au tratat aici 150 de turisti straini. In 1989, numarul lor a ajuns la 1.200, de la care se incasau numai pentru tratament circa 200.000 de dolari.
Experienta Uruguay si oboseala marginalizarii
Dupa 1990, tratamentul cu Pell Amar nu s-a mai putut face in tara noastra, iar profesorul Calinesti a ajuns, printr-un complex de imprejurari, sa lucreze timp de sase ani in Uruguay. -In prima luna am avut la tratament 470 de turisti, numarul lor ajungand ulterior la 600, si o capacitate zilnica de tratament de 25 de persoane. Preturile in Uruguay erau cam ridicate. Pentru opt zile de tratament, in 1990, se plateau 1.195 de dolari, iar in 1992 – 1.863 de dolari, ajungandu-se ca pentru 22 de zile sa se plateasca intre 2.795 si 4.540 de dolari.-
In 1996, profesorul Stefan Ionescu-Calinesti se intoarce in Romania. Amagit de promisiunile potentatilor zilei, el vrea sa realizeze in tara noastra ceea ce facuse in Uruguay. De atunci pana in prezent, a batut la usile celor care s-au aflat in fruntea Cercetarii, Turismul si Sanatatii. N-a cerut altceva decat sa faca in Romania tratamentul cu Pell Amar. De mai bine de cinci ani, nu a obtinut decat promisiuni si zambete amabile.
-Am obosit. Este nedrept ca un produs care in comunism a facut Romania cunoscuta in lume sa fie blocat de Ministerul Sanatatii. Tratamentul cu Pell Amar trebuie sa poata fi facut de toti romanii. Nu vreau ca munca mea de o viata sa fie ingropata de birocratie-, spune cu amaraciune doctorul Calinesti.