-Nici o pensie dintre cele nou calculate nu va fi mai mica decat cuantumul actual!-, a afirmat ieri ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu. Mai mult, indiferent de rezultatele recorelarii actualelor pensii, daca pensia nou rezultata va fi mai mare, pe aceasta o va primi beneficiarul. -Modificarea prin Ordonanta de Urgenta (OU 49/30.03.2001) a Legii 19/2000 mai creeaza posibilitatea ca – pe langa recorelare – sa poata fi acordate si cele trei indexari promise la inceputul anului acesta. Plafonarea punctului de pensie se aplica numai dupa 1 aprilie, pentru perioadele de vechime acumulate inainte de aceasta data nu exista nici un fel de plafonare-, a mai spus Marian Sarbu.
Petre Ciotlos, secretar de stat in MMSS, a precizat ca angajatii oficiilor teritoriale de pensii din Bucuresti si din tara au primit inca de saptamana trecuta varianta finala, dar -inca neoficiala-, a Normelor Metodologice de aplicare a Legii sistemului public de pensii, precum si programele informative aferente, astfel incat acestia nu ar trebui sa aiba neclaritati. Secretarul de stat a precizat ca oficiile de pensii primesc, si la ora actuala, dosare de pensionare.
La randul sau, Marian Sarbu a recunoscut ca, in Bucuresti, starea sediilor oficiilor de pensii este foarte proasta, cladirile fiind insalubre, nesigure, unele revendicate de fostii proprietari, iar reteaua de calculatoare insuficienta. De asemenea, ministrul muncii a recunoscut ca salariile angajatilor sunt mici si a promis ca ele vor fi compensate trimestrial prin acordarea unor stimulente banesti, conform legislatiei in vigoare.
Referindu-se la plata in avans a pensiilor pe luna aceasta, ministrul a precizat ca – in functie de disponibilitatile financiare – platile vor fi efectuate inainte de Pasti, asa incat 60% dintre pensionari sa aiba bani pentru aceasta sarbatoare. Plata pensiilor a demarat inca de ieri, 10 aprilie, si va continua pana pe 20 aprilie.
In ceea ce priveste datele tehnice importante, ele vor putea fi cunoscute abia dupa aprobarea Legii bugetului. Astfel, abia dupa aparitia acestei legi vor fi stabilite cotele de contributie, coeficientul care determina valoarea punctului de pensie si salariul mediu brut pe economie utilizat pentru determinarea plafonului pana la care se vor plati contributiile. O necunoscuta la fel de mare si importanta este si procentajul din bugetul Asigurarilor sociale, care se va constitui din credite si garantii la credite externe. Desi nu ne-au fost puse la dispozitie sursele din care se constituie cele 83.476 de miliarde care ar trebui alocate Asigurarilor sociale, se pare ca un procentaj destul de mare din aceasta suma va proveni din credite si garantii. Practic, momentan nu se poate conta integral pe cele 10,6% din P.I.B care ar trebui alocate… In cazul in care vor exista disfunctionalitati in receptionarea acestor credite, de unde va lua Guvernul bani pentru completarea deficitului ? De la angajatori ? De la salariati ? De la pensionari ? Sau are scuzele deja pregatite…
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane