Home Social Pensiile recalculate mai pot creste un pic…

Pensiile recalculate mai pot creste un pic…

DISTRIBUIŢI

Pentru persoanele varstnice, ale caror pensii au crescut prea putin – sau nu – dupa recalculare, mai exista totusi o sansa pentru o noua evaluare a dosarelor de pensionare, care le-ar putea aduce o suplimentare a veniturilor.

Concret, este vorba de o serie de acte doveditoare cu privire la valoarea salariilor neinscrise in carnetele de munca, cat si la unele sporuri cu caracter permanent primite, dar care n-au fost trecute in evidentele salariale.

Pensionarii care pot obtine aceste documente, pot solicita re-recalcularea pensiei, in conditiile in care le vor depune – in original – la Casele de pensii.

Veniturile neinscrise in carnetele de munca, dar care pot fi luate in seama la re-recalculare sunt sporul de vechime in munca, sporul pentru lucrul in subteran, precum si pentru lucrul pe platformele marine de foraj si extractie, indemnizatia de zbor, sporul pentru conditii grele de munca, sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal, sporul pentru exercitarea unei functii suplimentare, precum si alte sporuri cu caracter permanent prevazute de legislatia specifica fiecarui domeniu de activitate sau prevazute in contractele colective si individuale de munca.

Adeverintele prin care se dovedesc aceste sporuri trebuie obligatoriu sa cuprinda denumirea unitatii, perioada in care s-a lucrat, cu indicarea datei de incepere si de incetare a raportului de munca, functia, meseria sau specialitatea exercitata, denumirea sporurilor, procentajul sau suma acordata si perioada in care a primit sporul si temeiul in baza caruia s-a acordat.

Aceste acte trebuie sa contina obligatoriu numar, data eliberarii, stampila unitatii, precum si semnatura celui care angajeaza unitatea sau a persoanei delegate in acest sens de conducerea unitatii.

Nu vor fi luate in seama la re-recalculare formele de retribuire in acord sau cu bucata, participarea la beneficii a salariatilor, premiile anuale sau acordate pentru realizari deosebite, diurnele de deplasare sau de delegare, drepturile de autor, al 13-lea salariu, precum si alte sporuri care nu au avut un caracter permanent.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.