La doi ani de la implementarea noului sistem de pensii, veniturile celor de varsta a III-a sunt inca sub limitele unui trai decent, desi indexarile si corelararea au facut posibila o mentinere a nivelului pensiilor la o rata ce depaseste usor inflatia din aceasta perioada. Concluzia de mai sus, desprinsa din conferinta ocazionata de aniversarea a doi ani de la demararea reformei sistemului de pensii, nu face decat sa confirme viabilitatea pe termen mediu si lung a sistemului public de pensii, in cazul in care acesta nu va fi dublat, in cel mai scurt timp, de pilonul II si III, vizand pensiile ocupationale si cele facultative.
Din nefericire, -pensiile nu au putut tine pasul si cu preturile principalelor utilitati publice, astfel ca, in iarna, intrebarea de baza pe care organizatiile de pensionari o adresau guvernului era cum din pensia medie de 1,7 milioane de lei poate fi achitat pretul unei gigacalorii, ce depasea 800.000 de lei-, au afirmat reprezentantii CNSLR Fratia, din conducerea Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale.
La doi ani de la implementarea noului sistem public de pensii, reglementat prin Legea 19/2000, ministrul muncii apreciaza ca -sistemul de pensii are probleme, dar este stabil-.
La problemele actuale se aduga si preluarea, dupa 1989, a unui buget mai sarac cu peste patru miliarde de dolari, bani deturnati de fostul regim din fondurile asigurarilor de stat, mai ales ca bugetul socialist nu era unul compartimentat pe surse…
Contribuabilii – zgarciti, beneficiarii – prea pretentiosi
Oficialii Ministerului Muncii au trecut in revista principalele probleme ale sistemului de pensii: deficitul bugetului asigurarilor sociale, discrepanta dintre numarul de contribuabili si cel de beneficiari, precum si procesul greoi de transformare a conventiilor civile in contracte individuale de munca.
-E adevarat, bugetul asigurarilor sociale nu acopera in totalitate nevoile pensionarilor. Trebuie sa tinem insa cont de faptul ca, in doar doi ani, s-a ajuns totusi la un raport de conformitate de aproape 88%, fata de 78% cat era in trecut. Rata colectarii la bugetul asigurarilor sociale a crescut semnificativ-, aprecizat ministrul Sarbu. El considera deficitul la bugetul asigurarilor sociale drept -o notiune contabila artificiala-, rezultata mai ales din supraevaluarea indicatorilor economici la realizarea bugetului general consolidat.
Practic, sistemul de pensii este unul contributiv, iar rolul autoritatilor este acela de a mentine un echilibru. Dar este foarte greu, pentru ca populatia activa se plange de nivelul mult prea mare al cotizatiilor. Pe de alta parte, pensionarii isi cer drepturile, pentru care au contribuit zeci de ani. Ascultandu-i pe fiecare in parte, le dai dreptate si unora, si celorlalti. Dar nu poate fi asigurat un echilibru atunci cand exista peste 6,3 milioane de pensionari si aproape 4,6 milioane de contribuabili-, a spus ministrul.
Peste 4,5 milioane de… gospodari!
Comentand datele statistice prezentate de sindicate (potrivit carora pe piata muncii sunt activi peste 10 milioane de romani, din care doar 4,6 milioane contribuie la bugetul asigurarilor sociale), ministrul a recunoscut ca exista in jur de 10 milioane de persoane active, dar a aratat ca trebuie tinut cont ca peste 4,5 milioane lucreaza in gospodaria proprie. La cele peste patru milioane se adauga agricultorii, toate aceste categorii realizand venituri mult prea mici si care nu pot fi luate in considerare la consolidarea bugetului asigurarilor sociale, a adaugat el.
Dar, din cei 4,5 milioane de -ocupati- care lucreaza in gospodaria proprie, fara a realiza venituri mai mari de trei salarii medii anual – pentru a putea fi pusi sa cotizeze la CNPAS – multi lucreaza -la negru-. Si inspectorii si controlorii Inspectiei Muncii mai au mult pana sa gaseasca toate persoanele fizice si angajatorii care eludeaza sistemul de pensii si asigurari sociale, din cauza personalului mult prea putin numeros, si a salariilor de nimic care exista in sistem…
Se impun solutii drastice
Marirea numarului de contribuabili – prin crearea de noi locuri de munca si depistarea celor care muncesc la negru si a angajatorilor care mai practica acest sistem, preschimbarea conventiilor civile in contracte individuale de munca, asprirea disciplinei financiare, descurajarea pensionarii anticipate sunt doar cateva dintre potentialele masuri care, duse pana la capat, vor influenta pozitiv reforma sistemului public de pensii.
Solutiile gasite de Ministerul Muncii in reformarea sistemului de pensii -sunt bune, dar necesita timp-, a apreciat deputatul Smaranda Dobrescu, presedintele Comisiei de Munca din Camera Deputatilor si fost ministru al muncii. -Criza economica si demografica din Romania ultimilor 13 ani este simtita din plin de beneficiarii fondurilor de la bugetul asigurarilor sociale si va genera probleme foarte mari pentru pensionarii anului 2020-, a spus ea.
Magistratii si militarii, in vizorul CNPAS
Fostul ministru a amintit despre -unele inechitati- create de sisteme de pensii paralele, de care beneficiaza in special militarii si magistratii. -Reforma se face fara discrepante-, a precizat Smaranda Dobrescu. Ea s-a referit la pensiile militarilor si magistratilor in special, a caror contributie la bugetul asigurarilor sociale este de numai 9% din salariu, ei beneficiind uneori de pensii mai mari chiar decat ultimul salariu obtinut.
Potrivit fostului ministru, numai anul trecut, peste 68.000 de persoane au fost pensionate inainte de termen. -Presiunea sociala din ultimii ani a condus la astfel de decizii-, a recunoscut ministrul muncii, Marian Sarbu.
-Proiectele de lege privind modificarea grupelor de munca si implementarea fondurilor universale de pensii reprezinta masuri viabile in reforma sistemului de pensii, menite sa asigure un echilibru social, care sa fie totusi acceptabil atat pentru cotizanti, cat si pentru beneficiari-, a conchis Sarbu.