Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a propus Guvernului alocarea unei sume de cinci miliarde de lei pentru a organiza sarbatorirea Zilei Internationale a Varstnicilor. Precizam ca, pentru a exprima consideratia fata de varsta a treia, Organizatia Natiunilor Unite a instituit, in 1991, prin Rezolutia nr. 45/106, Ziua Internationala a Varstnicilor. De atunci, toti cei care s-au succedat la conducerea ministerului s-au intrecut in manifestari festiviste, dand ocazia a tot felul de discutii privitoare la modul in care au fost folosite fondurile -dedicate- acestei categorii sociale defavorizate. In acest an, pentru a evita discutiile, MMSS a hotarat repartizarea sumei respective, prin ordonanta de urgenta, direct la organizatiile de pensionari, urmand ca ele sa justifice folosirea lor.
Ajutoare de 800 de lei pe cap de pensionar si diplome de onoare
Potrivit articolului 2 al proiectului de ordonanta de urgenta, -cheltuielile ce pot fi efectuate din sumele repartizate conform prevederilor prezentei ordonante sunt: a) ajutoare materiale pentru persoanele varstnice membre ale organizatiilor de pensionari, aflate in situatii de dificultate, care se vor acorda in proportie de 90% din sumele repartizate-. Practic, daca ar fi repartizate la modul obiectiv, cele cinci miliarde s-ar transforma in maximum 800 de lei pentru un pensionar, daca avem in vedere ca acestia sunt in numar de 6,3 milioane… Daca ar fi luati in calcul doar cei care fac parte din organizatii de pensionari, suma ar creste. Dar nu semnificativ. Insa ce se intampla cu pensionarul agricultor din varful muntelui, care nici nu stie ca exista organizatii de pensionari?
La punctul 2 al aceluiasi articol, se prevede ca pot fi organizate si excursii pentru persoanele varstnice, cheltuieli cultural-artistice, chirii pentru sali in care se organizeaza adunari festive si spectacole artistice… La pretul artistilor, este cam greu de crezut ca salile caselor de batrani se vor umple de nume cunoscute care sa le aduca o alinare, macar si spirituala. Si lista cheltuielilor continua, vizand numai puncte de suprafata ale vietii varstei a treia, fara a tine cont de problemele curente de care milioanele de pensionari au parte la tot pasul.
Mai departe: -cheltuieli pentru organizarea de mese rotunde, conferinte, seminarii, tiparire de materiale informative si diplome de onoare-. De remarcat ca MMSS a solicitat Guvernului alocarea acestei sume din fondurile prevazute in bugetul MMSS la capitolul 60.01, respectiv -Asistenta sociala, alocatii, pensii, ajutoare si indemnizatii-. La un simplu calcul, se vede clar ca suma nu ar fi putut fi folosita pentru ajutorarea tuturor pensionarilor. Dar, la fel de bine, ar fi putut fi folosita la infiintarea a (cel putin!) zece magazine de tip ECONOMAT, destinate acestei categorii sociale defavorizate.
Lista organizatiilor de pensionari, -fericite- de viitoarea ordonanta
Pentru ca sa nu fie obiectii, MMSS a ales 12 organizatii de pensionari, -in raport de numarul de membri, si de actiunile propuse sa se desfasoare la nivel national si local-, dupa cum se specifica in proiectul de ordonanta. Astfel, prima beneficiara este Uniunea Generala a Pensionarilor din Romania, care va primi suma de 1,285 miliarde de lei, pe locul II – Federatia Nationala a Pensionarilor din Romania – cu 1,150 miliarde, pe locul III – la egalitate de puncte, Confederatia -Unirea- a Pensionarilor si Federatia Caselor de Ajutor Reciproc, ambele primind cate 800 milioane de lei.
Urmeaza, in ordinea descrescatoare a sumei alocate, Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi – 520 de milioane, Uniunea Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere – 100 de milioane, Asociatia Fostilor Detinuti Politici – 100 de milioane, Asociatia Veteranilor de Razboi din Ministerul de Interne – 80 de milioane, Uniunea Veteranilor de Razboi si a Urmaselor de Veterani – 50 de milioane, Alianta Pensionarilor din Romania – 50 de milioane, Asociatia Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere din Ministerul de Interne – 40 de milioane si Asociatia Pensionarilor IOVR – 25 de milioane. Precizam ca proiectul legislativ a fost discutat de MMSS cu Consiliul National la Persoanelor Varstnice, organism care are drept scop institutionalizarea dialogului intre autoritatile piblice si persoanele de varsta a III-a.
La punctul (2) din articolul 3 al ordonantei, exista o prevedere care ar putea fi folosita pe post de anecdota. Dar, avand in vedere emitentul, aspectul acestei prevederi este de-a dreptul cinic: -Sumele ramase neutilizate pana la sfarsitul anului 2001 se vor restitui MMSS si se vor face venit la bugetul de stat, potrivit prevederilor legale-.