Peste 150 de spitale trebuie consolidate, in cazul unui cutremur mare, riscul prabusirii fiind iminent. Cu toate acestea, autoritatile isi fac planuri pe termen lung, programul de reabilitare a unitatilor spitalicesti urmand sa inceapa, probabil, in anul 2003.
Pavilioane cu structura de rezistenta distrusa
De mai bine de sase ani, patru dintre pavilioanele vechi ale Spitalului Judetean rezista doar pentru ca nici un cutremur mai mare de 6 sau 7 grade pe scara Richter nu s-a abatut asupra lor. Tot de atatia ani, serviciul tehnic al spitalului incearca sa obtina fonduri de la Ministerul Sanatatii pentru consolidare. Nici unul dintre demersurile facute din anul 1995 si pana in prezent nu s-a concretizat, desi conducerea serviciului tehnic a facut si in acest an un plan de investitii prin care cere MS fonduri pentru consolidarea cladirilor aflate in pericol. Pavilioanele cu risc de prabusire sunt pavilioanele de Cobaltoterapie, Dermato-venerice, Contagioase – adulti si ORL.
Cladirile au fost expertizate de Inspectoratul de Stat pentru Siguranta in Constructii, in anul 1995. -Am incercat sa realizam un contract de proiectare pentru consolidare cu o firma bacauana de profil, dar de la minister nu am primit bani nici macar pentru plata proiectului, care se ridica atunci la 30 milioane de lei, iar acum ar ajunge aproximativ la 80 de milioane. La vremea aceea aveam bani suficienti la capitolul reparatii, dar consolidarile nu avem voie sa le facem decat prin investitii-, declara Lucian Ilie, seful serviciului tehnic al Spitalului Judetean.
Pentru reparatii si investitii intr-o unitate sanitara, fondurile provin de la Ministerul Sanatatii. Daniela Bartos, ministrul de resort, a spus ca cele 150 cereri de consolidare ale unor spitale din tara nu vor fi aprobate. In aceste conditii, nici anul acesta, Spitalul Judetean nu are sanse sa-si consolideze pavilioanele aflate in pericol de prabusire. -Daca nu consolidam cladirile, nu avem voie sa facem reparatii curente. Aceste cladiri prezinta fisuri si gauri in pereti, care se maresc pe an ce trece-, adauga Lucian Ilie. Daca nici in planul de investitii din acest an, Spitalului Judetean nu-i vor fi aprobate fondurile pentru consolidarea celor patru pavilioane cu structura de rezistenta distrusa, sute de bolnavi si cadre medicale ar putea sfarsi sub daramaturi la primul cutremur serios. (Cezara Duta)
La Iasi, o tragedie evitata din intamplare
Unul dintre peretii unui salon al Spitalului Sfantul Spiridon din Iasi, cea mai mare unitate medicala din municipiu, s-a prabusit, fara a se inregistra victime. In momentul surparii zidului, in incapere se aflau doar cativa muncitori care sustin ca bolnavii din salonul respectiv au fost mutati, in urma cu cateva zile, in alte incaperi, pentru a putea fi incepute lucrarile de varuire. Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie, medicul Carol Stanciu, a precizat, la randul sau, ca, in conditiile in care in salon s-ar fi aflat bolnavi, s-ar fi putut produce o adevarata tragedie.
Cladirea Spitalului Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita in anul 1755, fiind cea mai veche unitate de profil din Moldova si a doua ca marime din tara. Ultimele reparatii capitale ale spitalului au avut loc in anul 1940.
Promisiuni, de-abia pentru 2003
Intr-o criza acuta de fonduri, toate sperantele se indreapta inspre un minister abilitat sa rezolve problemele legate de consolidarea constructiilor din reteaua sanitara. Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL) negociaza cu Banca Europeana de Investitii obtinerea unui credit pentru reabilitarea spitalelor cu risc seismic, a anuntat ministrul Miron Mitrea, la discutarea proiectului de buget pe 2001, in Comisia economica a Senatului, reunita cu cea de industrie si servicii a Camerei Deputatilor. Mitrea a spus ca negocierile cu BEI se vor incheia, probabil, in 2002, urmand ca reabilitarea spitalelor sa inceapa in 2003.
-Este vorba numai de spitalele cu risc seismic-, a precizat Mitrea, adaugand ca MLPTL se ocupa de aceasta problema la -rugamintea- Ministerului Sanatatii.
Ministrul Sanatatii confirma faptul ca aproape 150 de spitale s-ar putea prabusi la un cutremur de intensitate mai mare, iar bugetul Ministerului Sanatatii si Familiei pentru anul 2001, in valoare de 7.682 miliarde de lei, este insuficient pentru consolidarea respectivelor unitati, in conditiile in care pentru fiecare ar fi necesare minimum o suta de miliarde de lei.