
Persoanele care prezintă afecțiuni neurologice grave, episoade repetate de hipoglicemie acută și tulburări grave ale ritmului cardiac nu vor mai putea obține permise auto și nici reînnoi actul, potrivit unui proiect de ordin aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății. Comisia de examinare poate obliga candidatul că facă un examen medical de specialitate dacă suspectează că acesta ar avea o boală incompatibilă cu obținerea permisului de conducere. În cazul persoanelor cu epilepsie, trebuie să treacă o perioadă de 10 ani fără crize și fără administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic pentru a obține un permis auto pentru orice categorie. Actul de conducere nu va fi eliberat sau reînnoit în cazurile candidaților sau conducătorilor auto care prezintă tulburări mintale grave, congenitale sau dobåndite datorită unor afecțiuni, traume sau intervenții neurochirurgicale, retard psihic sever sau probleme comportamentale grave datorite vårstei, tulburări grave ale capacității de judecată, comportament sau adaptabilitate.
Permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite candidaților sau conducătorilor de autovehicule cu diabet zaharat. În cazul în care aceștia urmează un tratament medicamentos, eliberarea sau reînnoirea permiselor se face numai pe baza unui aviz medical autorizat și, după caz, pe baza unor controale medicale periodice. Intervalul dintre examinări nu trebuie să depășească 5 ani. În același timp, permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor care poartă stimulator cardiac numai cu avizul medical autorizat și cu condiția efectuării unor verificări medicale periodice. Eliberarea sau reînnoirea permiselor de conducere auto pentru candidații sau conducătorii auto care suferă de tensiune arterială anormală sunt condiționate de rezultatele altor examinări medicale, de eventuale complicații aferente și de pericolul potențial al acestora pentru siguranța rutieră. Carnetele nu pot fi eliberate sau reînnoite, în general, persoanelor care prezintă angină pectorală de repaus sau la emoție. Eliberarea sau reînnoirea actelor oricărui candidat sau conducător auto care prezintă în antecedentele personale patologice un infarct miocardic se face numai cu avizul medical autorizat și, în cazul în care este necesar, numai cu condiția efectuării unor controale medicale periodice.
Persoanele cu handicap ar putea susține și un test practic
În cazul persoanelor cu handicap fizic, eliberarea sau reînnoirea permiselor de conducere este posibilă, cu anumite restricții, numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate, acordat în urma evaluării medicale a afecțiunii sau anomaliei respective și, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practic. De asemenea, avizul acordat trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul și dacă respectivul conducător auto trebuie să poarte un dispozitiv ortopedic, în măsura în care proba de verificare a aptitudinilor și comportamentului demonstrează că, utilizånd un astfel de dispozitiv, conducerea vehiculului nu ar fi periculoasă. Totodată, potrivit proiectului de ordin, nu se emit sau reînnoiesc permise de conducere pentru persoanele care prezintă probleme în ceea ce privește sensibilitatea la contraste sau care suferă de vedere dublă. Pe de altă parte, pot obține permis auto sau își pot reînnoi actul șoferii amatori cu insuficiență renală gravă sau care au suferit un transplant de organe, ori care au un implant artificial care nu afectează capacitatea lor de a conduce. Aceștia trebuie să prezinte un aviz medical autorizat și, dacă este necesar, să efectueze controale medicale periodice. În ceea ce privește consumul de băuturi alcoolice, după o perioadă de abstinență dovedită și numai cu condiția existenței unui aviz medical autorizat, precum și a unor controale medicale periodice, permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite candidaților sau conducătorilor auto care au fost dependenți de alcool. Potrivit aceluiași ordin, consumatorii de droguri nu vor putea obține permisul auto.