Prinși cu pistolul în bucătărie sau în mașină
Peste 1.200 de permise de port armă au fost anulate în ultimele trei luni în Capitală, după ce polițiștii au constatat că armele erau ținute în torpedoul autoturismului, în garaje, sub pat, în bucătărie sau în șifonier. Deși legea spune că armele trebuie ținute în condiții speciale, sub cheie, la domiciliul celui care le deține, mulți posesori de permis le țineau la discreția copiilor sau a altor persoane care le-ar fi putut folosi cu efecte tragice. Este vorba atât de arme letale, cât și neletale, dar periculoase, cu gaze sau gloanțe de cauciuc, pe care deținătorii au fost obligați să le predea în termen de zece zile de la anularea permisului la cel mai apropiat armurier. La controale au fost descoperite și arme letale pentru care posesorii nu aveau permis. Un întreg arsenal a fost confiscat de oamenii legii, care urmăresc să prevină folosirea acestora în scandaluri sau alte evenimente violente.
Permise anulate pentru că armele erau în casa de vacanță
În ultimele trei luni și jumătate, polițiștii au anulat autorizațiile și au retras permisele de armă de la 1.233 de persoane care dețineau arme letale și neletale. Printre motive s-a numărat păstrarea armelor în condiții necorespunzătoare – în torpedoul autoturismului, în garaje, case de vacanță, sub pat, în bucătărie sau în șifonier, dar și existența antecedentelor penale. Legea spune că deținătorii de permise de armă trebuie să anunțe orice schimbare legată de nume, domiciliu sau legată de dispariția armei. Polițiștii au constatat că 6.380 de persoane s-au mutat la alte adrese în București sau în țară și nu au anunțat acest lucru, a informat Poliția Română.
Arme fără permis confiscate și amenzi usturătoare
Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au confiscat două arme letale, 15 arme de tir cu aer comprimat, 13 pistoale cu gaze, trei pistoale cu proiectile de cauciuc, un pistol de semnalizare și 52 de bucăți de muniție letală. Cei care au fost prinși că încalcă legea privind deținerea armelor s-au ales cu amenzi în valoare de 227.512 lei. Au fost 450 de astfel de cazuri.
În București sunt peste 27.600 de deținători de arme
În București sunt înregistrați 27.612 deținători legali de arme și muniții. Dintre aceștia au fost verificați 26.145.
„Acțiunea a avut scopul de a identifica deținătorii de arme și muniții care prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranța națională, viața și integritatea corporală a persoanelor, verificarea condițiilor de asigurare a securității armelor și munițiilor, verificarea valabilității documentelor în care sunt înscrise armele și munițiile deținute, precum și aducerea la cunoștința posesorilor de arme și muniții a modificărilor survenite în legislația în domeniu“, mai precizează Poliția Română.
Mihaela Iamandei