Elevii care au chiulit pe rupte în primul semestru nu vor mai primi alocație sau vor primi mai puțini bani, în funcție de numărul de absențe nemotivate acumulate. Este vorba de peste 25.200 de elevi, dintre cei circa 100.000 care au înregistrat absențe nemotivate. Circa 19.400 de copii au avut peste 20 de absențe nemotivate în primul semestru, iar peste 80.000 de elevi au între o absență și 20 de absențe nemotivate, potrivit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecții Sociale din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Numărul chiulangiilor a scăzut față de cel de-al doilea semestru al anului școlar trecut cu aproape 15%, dar este tot mare. Mai mult, aproape un sfert dintre chiulangii au recidivat la absențe nemotivate, chiar și după ce li s-au tăiat banii de buzunar.
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecții Sociale, din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a dispus, pe baza situațiilor transmise de inspectoratele școlare privind absențele nemotivate, suspendarea plății alocației pentru susținerea familiei pentru 12.141 de beneficiari. În același timp, cuantumul alocației pentru susținerea familiei a fost diminuat pentru un număr de 13.050 de beneficiari. Suma totală aferentă drepturilor suspendate este de 396.485 de lei pe lună, a declarat pentru CURENTUL directorul general al ANPIS, Marinela Nicoleta Dinu.
Numărul chiulangiilor a scăzut cu 15%
Din datele existente la nivelul ANPIS rezultă că, în semestrul I al anului școlar 2011/2012, numărul total al copiilor din familiile beneficiare de alocației care au înregistrat între 1 și peste 20 de absențe nemotivate este de 99.905, față de semestrul II al anului școlar 2010/2011, când numărul total al copiilor a fost de 116.970. Practic, aplicarea măsurilor de diminuare a cuantumului alocației sau de suspendare a dreptului la alocație, ca urmare a absențelor nemotivate înregistrate în semestrul II al anului școlar 2010/2011, a dus la scăderea cu 14,58% (17.065 copii) a numărului copiilor din familiile beneficiare de alocație care au înregistrat absențe nemotivate în semestrul I al anului școlar 2011/2012, a precizat directorul general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecții Sociale.
Peste 60.000 de elevi au între 1 și 9 absențe nemotivate
Cei mai mulți dintre copii au între 1 și 9 absențe nemotivate, la fel ca și în cel de-al doilea semestru al anului școlar trecut, dar numărul lor a scăzut față de perioada menționată cu aproape 9%, de la 66.030 de copii, la 60.166 de copii.
Tot în scădere este și numărul elevilor care au între 10 și 19 absențe nemotivate, acesta diminuându-se cu 18,92% față de cel de-al doilea semestru al anului trecut, de la 23.990 de copii la 19.451 de copii.
Un sfert dintre elevii chiulangii în 2010 au recidivat
Anul acesta, doar 525 de copii au 20 de absențe nemotivate, față de 1.429 câți erau anul trecut, în semestrul al doilea, scăderea fiind considerabilă – de 36,73%. Numărul celor care chiulesc masiv a scăzut cu 24,04%, potrivit datelor furnizate de inspectorii Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecții Sociale. Directorul general al ANPIS ne-a precizat că din numărul total de 99.905 de copii care au înregistrat absențe în primul semestru al acestui an școlar, 22.430 de copii, adică 22,57%, au avut absențe nemotivate și în semestrul al doilea al anului școlar 2010/2011. Practic, măsura suspendării sau tăierii alocației pentru aceștia se menține, iar părinții chiulangiilor trebuie să ia măsuri, dacă vor să nu mai fie „arși” la bugetul familiei. Controlul absenteismului în școli se face din ce în ce mai ușor, odată cu implementarea cataloagelor on-line, care trădează atât elevii chiulangii, cât și profesorii care lipsesc nemotivat de la ore, dar și a controalelor și situațiilor solicitate de inspectorii ANPIS, autoritatea din cadrul MMFPS care gestionează banii pe care statul îi dă pentru alocațiile elevilor și pentru alte beneficii sociale. În cazul în care tăierea alocațiilor de către ANPIS nu-i readuce pe copii în bănci, aceștia riscă excluderea din unitățile de învățământ.
ANPIS – „Fiscul” pentru recuperarea banilor acordați pe nedrept asistaților social
ANPIS – Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială este o autoritate organizată în subordinea Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, care gestionează sistemul de acordare și control al beneficii de asistență socială. ANPIS este condusă de un director general numit prin ordin al ministrului Muncii și este rezultatul reorganizării fostei Agenții Naționale pentru Prestații Sociale și al preluării activității Direcției generale de inspecție socială din MMFPS. ANPIS are în fiecare județ agenții pentru plăți și inspecție socială, care administrează documentele și banii pentru beneficiile sociale, dar are dreptul de a recupera, prin inspectorii sociali, sumele plătite necuvenit ca ajutoare sociale sau alte beneficii sociale. Inspectorii ANPIS merg în controale, anunțate sau nu, în sediul autorităților locale sau al unor persoane fizice sau juridice, verifică documentele de acordare a beneficiilor de asistență socială și pot cere retragerea drepturilor sau a acreditării autorităților care acordă beneficii sociale. Din 3 ianuarie, ANPIS a efectuat peste 600 de controale. Acțiunea care a provocat cele mai multe unde de „cutremur“ în rândul celor care beneficiază de ajutoare sociale a fost cea privind sistarea, de la 1 februarie, a plăților de asistență socială pentru un număr de 39.575 beneficiari care nu și-au plătit taxele și impozitele pe case și mașini, anul trecut.
Mihaela Iamandei