12 iunie este Ziua Internationala Impotriva Exploatarii Muncii Copilului. Organizatia Salvati Copiii, in parteneriat cu Biroul International al Muncii – Programul International pentru Eliminarea Muncii Copilului au organizat sambata la Teatrul Odeon o expozitie cu lucrarile copiilor pentru a transmite un semnal de alarma actorilor sociali si politici responsabili.
Desenele si decupajele expuse la Teatrul Odeon au fost realizate de copiii de la Centrul Educational al Organizatiei Salvati Copiii, pe tema respectarii dreptului tuturor copiilor la o educatie de calitate si combaterii exploatarii muncii copiilor. Si daca organizatorii au urmarit sa faca atenti oamenii politici, cei mici s-au adresat copiilor care au familie si toate conditiile de a merge la scoala si nu profita de asta.
Evenimentul se inscrie si in Campania Globala a Educatiei -Trimite-l pe prietenul meu la scoala-, care a inceput in luna aprilie si s-a manifestat prin dezbateri in scoli, mese rotunde la care au participat si reprezentanti ai MEdC, o campanie stradala, precum si prin vizite in scoli. Datele statistice arata ca aproximativ 70.000 de copii din Romania sunt implicati in diverse forme de munca, 93% din acestia aflandu-se in mediul rural. De asemenea, din 80.000 de copii intervievati, 1.038 s-au ranit sau s-au imbolnavit din cauza muncii depuse. Efectul negativ cel mai vizibil al muncii copilului il reprezinta abandonul scolar. Un studiu al Institutului de Stiinte ale Educatiei dezvaluie ca in anul scolar 2003-2004 rata bruta de cuprindere in invatamantul gimnazial a fost de 93,5%, iar pierderile scolare au atins 10% in invatamantul primar (1,9% prin repetentie si 8,1% prin abandon) si 13,4% in invatamantul gimnazial (2,3% prin repetentie si 11,1% prin abandon).