Home Social Peste 8.000 de locuri scoase la bătaie pentru elevii care vor să...

Peste 8.000 de locuri scoase la bătaie pentru elevii care vor să învețe meserie

DISTRIBUIŢI

Funeriu reînvie școlile profesionale

Elevii de clasa a IX-a care vor să îmbrățișeze o meserie vor putea opta din acest an pentru învățământul profesional. După doi ani de teorie și practică sub tutela unor angajatori care îi vor și plăti, vor primi certificate europene de calificare. Dacă aleg această formă de învățământ vor primi o bursă de 200 de euro, iar dacă după calificarea într-o meserie vor să urmeze cursurile unui liceu, trebuie doar să-și dorească acest lucru și să învețe. Ministerul Educației vrea să transforme învățământul profe­sional din „Cenușăreasa“ de până acum și va scoate la bătaie 8.000 de locuri pentru elevi cu vârste de 15 și 16 ani.
Anul școlar 2012 – 2013 va fi unul de cotitură în ceea ce privește învățământul profesional din România, a promis ieri ministrul Educației Daniel Funeriu, care a explicat efectele unui ordin privind acest tip de învățământ, publicat în Monitorul Oficial. Astfel, pentru învățământul profesional vor putea opta elevii care finalizează cu succes clasa a IX-a în anul școlar 2011-2012. Vor putea intra absolvenții clasei IX-a, elevi de 15-16 ani, această rută de formare desfășurându-se în liceele tehnologice.

Elevii din școlile profesionale vor fi plătiți

Învățământul profesional va dura doi ani. În primul an, vom avea 40 la sută formare teoretică, adică 525 de ore și 60 la sută formare practică, adică 740 de ore. Practrica durează șase săptămâni și se defășoară la angajator. Al doilea an vom avea 25 la sută formare teoretică, adică 315 ore și 75 la sută, formare practică, adică 885 de ore, cu cinci săptămâni de practică la angajator. Esențial pentru fiecare elev care va intra pe această rută va fi relația cu angajatorul sau cu mai mulți angajatori. Elevii vor fi selectați în funcție de opțiunile lor, dar și de nevoile angajatorilor.  Elevii de la școlile profesionale vor primi o bursă importantă al cărei cuantum minim este de 200 de lei pe lună, a menționat Funeriu.

?ê?£coli profesionale și în limbile minorităților

Esențial și de noutate, oferta pentru astfel de locuri va fi realizată, la nivel regional, gestionată la nivel de euro – regiune. Apoi, va exista o ofertă înclusiv în limbile minorităților naționale. Noi am pregătit minuțios introducerea învăță­mântului profesional. Există studii de nevoie și de oportunități la nivelul fiecărei regiuni. De asemenea, angajatorul va fi foarte puternic implicat în definitivarea programei și a curriculei, iar cunoștințele teoretice vor fi în strănsă legătură cu specializarea pe care o vor urma tinerii, a adăugat Funeriu. Potrivit ministrului, cei care vor dori să învețe să pună faianță vor învăța la matematică elemente care îl vor familiariza cu contabilitatea, iar cei care vor dori să înființeze o firmă vor primi noțiuni teoretice, dar aplicat la ceea ce vor învăța. Cursurile se vor încheia cu obținerea unui certificat de nivel III european.

Liceele vor fi deschise și absolvenților de școli profesionale

Elevii care vor finaliza acest învățământ, dar care vor dori să continue studiile într-un liceu, vor putea face clasele a XI-a și a XII-a pentru a merge spre Bacalaureat. „Menținem învăță­mântul deschis. Dar avem un învățământ profesional fără compromisuri, fără diluări, fără încărcarea elevilor cu lucruri inutile. Este o justă orientare a unor tineri. Vom ieși din logica în care învățământul profesional era Cenușăresa, era o rută a eșecului. Vă asigur că vom avea competiție pentru aceste locuri“, a mai spus Daniel Funeriu.
Susținerea școlilor profesionale se face printr-un proiect european în valoare de 100 de milioane de euro pentru doi ani. Pentru anul școlar viitor MECTS contează pe minum 8.000 de locuri, dar în funcție de cerere, numărul acesta poate fi mărit. În martie, elevii vor putea afla care este oferta de de calificări pentru fiecare euroregiune.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.