Scandalul privind directionarea fondurilor destinate lucrarilor hidrotehnice catre firmele agreate de fosta guvernare capata, de la o zi la alta, noi dimensiuni. Printre cei care au pompat fonduri in firma controlata de catre sotia lui Aurel Constantin Ilie se numara si fostul ministru al mediului, in prezent deputat PSD – Petru Lificiu. In mandatul acestuia, peste 700.000 de euro s-au scurs in conturile societatii controlate de fostul ministru Ilie.
-Curentul- a prezentat pe larg in anii trecuti una dintre cele mai profitabile inginerii tesute de catre mai-marii ministerului de la acea vreme, de pe urma careia a prosperat Aurel Constantin Ilie. Afacerea pastorita de catre fostul ministru al apelor si protectiei mediului – Petre Lificiu – s-a derulat prin intermediul Administratiei Nationale Apele Romane si al societatii Aquaproiect Bucuresti.
Capusa care a prosperat din fondurile Apelor Romane
Managerul Liliana Dragan a mai sustinut ieri ca Aquaproiect si firma care o administreaza – Apa Proiect – au un contract comercial, asa ca -nu e normal- ca cea din urma sa fie numita -capusa-. -Capusele sunt firme care sug bani de la stat, iar aici e vorba de un contract intre doua societati-, a mai spus Dragan. -Curentul- va demonstra cum Apa Proiect a fost o capusa intre minister si Aquaproiect.
Aceasta afacere in trei a fost pusa in aplicare in primavara anului 2001, de catre ministrul apelor si protectiei mediului de atunci, Aurel Constantin Ilie. Astfel, in aprilie 2001, directoarea de la Aquaproiect Bucuresti, Liliana Dragan, infiinteaza impreuna cu sotia directorului de la Apasco Maneciu, Alexandrina Stelian, firma Apa Proiect SRL, cu sediul pe Giuseppe Verdi nr. 2. Unul dintre scopuri era si acela ca firma sa fie o unitate de management pentru Aquaproiect, care este cel mai mare institut in domeniul apelor din tara noastra. Ca atare, intre Aquaproiect si Apa Proiect s-a incheiat un contract de management in baza caruia SRL-ul celor doua doamne incaseaza un comision de 4% pentru toate studiile comandate si platite de MAPM prin intermediul CN Apele Romane SA. Insa practic Apa Proiect SRL Bucuresti este o capusa intre minister si Aquaproiect. Astfel, MAPM a dat bani la Apele Romane pentru studiile de proiectare comandate de companie la Aqua Proiect, iar sereleul celor doua doamne cu sapte angajati a incasat un comision de 4%, ceea ce a insemnat un profit net de 2.527.404.000 de lei. Insa, in 2001, pachetul majoritar de actiuni de la Aquaproiect era detinut de omul de afaceri Ion Vranceanu, din Targu Ocna, iar conducerea era asigurata de catre Liliana Dragan, o apropiata a lui Aurel Constantin Ilie.
Obiectul principal de activitate al acestei societati il constituie executarea de proiecte in domeniul lucrarilor de regularizari cursuri de apa, baraje si comportarea lor in timp.
In primavara lui 2002, Aurel Constantin Ilie a plecat ambasador la Moscova, iar locul sau la sefia Mediului a fost luat de catre Petre Lificiu. Desi aflat in capitala Rusiei, fostul ministru a continuat sa dirijeze din umbra ministerul de unde a plecat, dar, in acelasi timp, a avut grija sa se implice si in afacerea inceputa de cele doua doamne prin sereleul Apa Proiect.
In toamna lui 2002, pachetul majoritar de actiuni detinut de omul de afaceri Ion Vranceanu a fost achizitionat de sereleul celor doua doamne.
Urmeaza o lovitura de teatru, cand Apa Proiect isi muta sediul chiar la Aquaproiect si totodata isi schimba structura actionariatului. Astfel, 70% din actiunile de la Apa Proiect au fost preluate de catre sotia fostului ministru al mediului, Ilie Leontina, iar restul de 30% au revenit Lilianei Dragan.
Contracte pe banda rulanta
In aceasta conjunctura, ministrul Lificiu achita sereleului contravaloarea lucrarilor comandate de Apele Romane, al carei director, Costica Sofronie, a fost pus pe functie chiar de Aurel Constantin Ilie.
Astfel, SC Aquaproiect SA a obtinut de la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii un contract in valoare de 211.032 euro pentru -achizitia de servicii pentru elaborare proiect privind obiectiv de investitii: reconstructie ecologica in complexul Rosu-Puiu din Delta Dunarii-. A urmat un alt contract de servicii atribuit societatii Aquaproiect prin licitatie deschisa in valoare de 187.307 euro pentru elaborarea documentatiilor la obiectivul de investitii -Apararea impotriva inundatiilor a municipiului Iasi-. Pe acelasi principiu, catre finele anului 2002, firma lui Ilie si-a adjudecat prin licitatie publica deschisa patru contracte pentru diverse lucrari care se vor executa de catre AN Apele Romane – Directia Apelor Buzau, in valoare totala de 11.870.000.000 de lei, adica peste 300.000 de euro.