Editia de la acest sfarsit de saptamana a targului anticarilor -Rom-Antique- confirma tendinta pe care o adopta tot mai mult genul acesta de manifestari, si anume aceea de a atrage acel segment de public realmente interesat de arta. In pofida numarului redus de vizitatori, anticarii s-au bucurat totusi de prezenta acelor -connaisseurs- mereu interesati de valoarea si frumusetea obiectelor de arta pe care le aduc de fiecare data cu ei colectionarii.
Sub cupola World Trade Center din Capitala, timp de doua zile, editia a XIX-a a targului -Rom-Antique- a reunit aproape 70 de colectionari, din Bucuresti sau alte colturi ale tarii, aceiasi anticari nelipsiti de la astfel de manifestari. Odata trecut de usa de la intrare, lasi la o parte nota moderna ce caracterizeaza cladirea care gazduieste targul si patrunzi intr-o lume disparuta, dar reinviata de istoria pe care o aduce cu el fiecare din obiectele expuse. Un album cu vederi, datand din anii *30 ai secolului trecut, te transpune in atmosfera Bucurestiului interbelic, pe care poti s-o -iei acasa- in schimbul unor sume ce variaza intre 5 si 35 de lei noi, in functie de cat de vechi sunt, cat de animate sunt si, nu in ultimul rand, de notorietatea si importanta personajelor pe care le ilustreaza, cele mai scumpe fiind acelea ale familiei regale. Putin mai departe, iti atrag atentia seturi de tacamuri din argint, unele dintre ele din prima jumatate a veacului trecut, altele, mai vechi, din anii *60-*70 ai secolului al XIX-lea, purtand marca Imperiului Austro-Ungar, pentru acestea din urma pretul putand ajunge pana la doua milioane de lei vechi. In spiritul ideii de -targ-, un expozant, intrebat de pretul unui set de cesti din portelan japonez din Era Meiji, isi declara disponibilitatea de a negocia: -In catalog, fiecare dintre ele e intre 700 si 1.100 de euro, dar depinde de cum te intelegi cu clientul-.
Pictura moderna – tot mai solicitata de tineri
De cea mai mare atentie s-au bucurat operele pictorilor romani, tot mai cautati in ultima vreme. -Cele mai vechi tablouri pe care le avem aici, dintre cele datate, sunt semnate de Stahi, Vanatoru, Iliuta Constantin sau Albany, dar avem si opere ale pictorilor contemporani – Radu Daranga si Mihail Gavril, spre exemplu-, ne-a explicat doamna Cornelia Udrea, reprezentanta unei galerii de arta bucurestene. Cei care isi manifesta interesul pentru aceste tablouri -sunt, in general, cam aceleasi persoane care vin si la galerie, si la targuri, cei care apreciaza valoarea artistica-, cu mentiunea ca -se remarca un tot mai mare interes al tinerilor pentru pictura moderna-. Cat despre numele sonore ale artei plastice de la noi, au putut fi admirate -Lunca Barladului- a lui Nicolae Tonitza sau -Gavroche- a lui Camil Ressu si, pentru cei interesati, cumparate cu 16.000, respectiv 25.000 de euro.
Targ -pour les connaisseurs-
Colectionarii nu s-au declarat tocmai multumiti de numarul de vizitatori prezenti la targ, reprosand organizatorilor lipsa de mediatizare sau observand un oarecare dezinteres manifestat in ultimul timp de -amatori-. -Nu am prea vazut fete noi. Cei care vin si, mai ales, cei care cumpara sunt oameni potenti financiar si cu notorietate. Exista, ce-i drept, si oameni cu putere financiara care, necunoscand valoarea artistica, isi arunca banii pe falsuri-, ne-a declarat Gheorghe Voineagu, colectionar din Braila. Majoritari sunt insa aceia care nu ezita sa ofere 5.000 de euro pentru un ceas din bronz dore, 80 milioane de lei noi pentru o vitrina Biedermeyer sau 50 milioane de lei noi pentru un vas Art Nouveau. -O persoana care are toata casa decorata in stilul Art Nouveau nu isi va pune niciodata un obiect modern care sa distruga nota de ansamblu-, ne-a explicat un expozant.