Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului Bucuresti a monitorizat activitatea pietelor Capitalei. Inspectorii insarcinati cu controlul pietelor orasului au constatat o -paleta- foarte larga de nereguli. In cele mai multe piete s-a constatat, pe langa conditiile improprii igienico-sanitare, si o extindere abuziva a spatiului destinat si aprobat expres pentru pietele agroalimentare.
Igienizare, sub limita admisibila
In raportul intocmit de specialistii ANPC se specifica ca starea de salubritate in majoritatea pietelor agroalimentare controlate este total necorespunzatoare, ceea ce duce la emanarea unor mirosuri greu de suportat de cei aflati in zona, precum si la poluarea microbiana a mediului inconjurator. Din pacate, operatiile de igienizare se rezuma la o indepartare prin maturarea resturilor solide, intrate in putrefactie de sub tarabe si dintre tarabe, sau la o indepartare superficiala cu jet de apa, care balteste in pavimentele deteriorate. Administratiile pietelor Progresului, Sudului, Rahova, Crangasi, Amzei, Norilor, Obor si Pantelimon-Dobroiesti nu asigura nici vanzatorilor, nici cumparatorilor conditii proprii pentru desfasurarea unui comert civilizat.
Mizeria, la ea acasa
In Piata Progresului s-a constatat ca platoul pietei este degradat, cu denivelari si exista suprafete intinse acoperite de apa si noroi. Tarabele sunt uzate, nevopsite si neigienizate, chioscurile ruginite, iar produsele agroalimentare se depoziteaza direct pe pavaj. Piata Sudului nu are amenajata boxa pentru depozitarea gunoiului si, mai grav, nu exista nici o sursa de apa. Platoul pietei nu este racordat la canalizare. In zona destinata comercializarii de produse agroalimentare se vand, de catre tot felul de indivizi dubiosi, produse nealimentare, producatorii particulari fiind astfel nevoiti sa isi desfaca marfa in zonele adiacente pietei, in general pe trotuar.
Nici in Piata Rahova lucrurile nu stau mai bine. Canalizarea este partial infundata si nu exista pubele pentru depozitarea gunoiului. Produsele alimentare vrac – faina, fasolea si malaiul – se comercializeaza fara nici un fel de protectie sanitara, depozitarea alimentelor facandu-se direct pe platou, piata neavand in dotare gratare suficiente. La Piata Crangasi, platoul destinat producatorilor particulari si agentilor economici este neigienizat si supraaglomerat cu resturi menajere si ambalaje goale.
Aflata in plin centrul Capitalei, Piata Amzei reprezinta si ea un adevarat focar de infectie. Din cauza lipsei de pubele, resturile menajere se colecteaza in cutii de carton, care se deterioreaza din cauza umezelii, ducand la imprastierea reziduurilor pe platoul pietei. Grupul social din Piata Norilor este intr-o stare avansata de degradare, despre igienizare nemaiputandu-se discuta. Tot aici, spatiul de circa 364 mp, inchiriat unei societati comerciale, care se afla in litigiu cu Primaria sector 4, constituie un puternic focar de infectie, aflandu-se intr-un avansat grad de deteriorare.
Piata Obor nu face nici ea exceptie de la regula. Pe langa marea majoritate a neregulilor amintite mai sus, administratia pietei, in goana dupa bani, in loc sa ofere conditii decente pentru desfasurarea unui comert normal si igienic, incaseaza taxe de la persoanele fizice care vand legume pe trotuarul adiacent pietei, zona permanent neigienizata. Lipsa boxelor de gunoi si nerespectarea conditiilor sanitar-veterinare plaseaza si Piata Pantelimon-Dobroiesti pe lista cu -asa nu-.
Sanatatea publica si mediul, in pericol
Daca administratiile pietelor nu se dau in vant pentru respectarea legalitatii, nici agentii economici nu sunt departe. Ei ignora, cu buna-stiinta, asta si datorita lipsei unor masuri coercitive adevarate, cele mai elementare conditii de igiena si de bun-simt. In goana lor dupa bani, comerciantii nu se mai gandesc la sanatatea cetateanului, iesind pe tarabe cu produse alimentare, ori expirate, ori fara ca acestea sa fie insotite de documente sanitar-veterinare.
Conchizand, putem spune ca, indiferent de forma de proprietate, neingradirea perimetrului pietelor accentueaza dezordinea, favorizand dezvoltarea fenomenelor infractionale si contraventionale, greu de combatut, prin numarul mare de manifestari, cat si datorita aglomeratiei excesive, in raport cu spatiul existent. Conditiile improprii din piete sunt agresiuni permanente la adresa sanatatii publice, un pericol permanent pentru consumatori, locuitorii zonelor invecinate si pentru mediul inconjurator.