
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat luni, la Bistriţa, că numărul cererilor depuse de medici pentru a profesa în afara ţării a scăzut aproape la jumătate, potrivit unor date centralizate până în luna august, şi că a crescut numărul solicitărilor de a reveni în România.
„Există nişte date parţiale, pentru că noi am cerut un audit al Curţii de Conturi pe această zonă, şi s-au prelucrat nişte date statistice până în luna august. Da, cererile depuse de medici pentru a pleca în străinătate, pentru acele certificate de conformitate, au scăzut cu aproximativ 45-50%. Există, în schimb, foarte multe solicitări pentru a se întoarce în România. Din păcate, Ministerul Sănătăţii nu poate să controleze numărul de posturi pe care spitalele le scot la concurs. (…) Practic, repartizarea zonală a medicilor este cumva inechitabilă. Centrele universitare, oraşele mari sunt supraaglomerate, în timp ce oraşele mici, zona rurală duc lipsă de medici. Vom încerca să realizăm o centralizare a posturilor, astfel încât să putem organiza la nivel naţional aceste concursuri, să putem repartiza echitabil pe tot teritoriul ţării”, a spus ministrul.
Ministrul a dat ca exemplu situaţia medicilor de familie din mediul rural, spunând că aproximativ 700 de astfel de cabinete sunt neacoperite.
Pintea a fost întrebată în contextul majorării cifrei de şcolarizare pentru pregătirea în rezidenţiat dacă există o garanţie că rezidenţii din domeniul medicinii de familie se vor duce în mediul rural, pentru a acoperi golurile.
„În momentul în care am promovat în Guvern, vineri, această hotărâre, domnul ministru de Finanţe a ridicat această problemă. Până în 1 ianuarie, ne vom gândi la o soluţie, astfel încât cei în care România investeşte să servească în primul rând România”, a răspuns ministrul Sănătăţii.