Home Social Pintea renunță la Anexa 10 privind sporurile după ce mii de medici...

Pintea renunță la Anexa 10 privind sporurile după ce mii de medici au semnat scrisori de avertisment iar SRATI a transmis un memoriu cu soluții

DISTRIBUIŢI

Conflictul de muncă fără precedent dintre medici și ministerul Sănătății a fost declanșat spontan de punerea în dezbatere publică a unui proiect de regulament de sporuri care prevedea acordarea de sporuri fixe invers proporționale cu anii de studii ai angajaților. Mii de medici au semnat scrisori transmise Sorinei Pintea prin care o avertizau că dacă nu se renunță la deja celebră anexă 10 considerată inițial „decentă” de reprezentații Sanitas, după cum chiar ministrul a declarat, ei nu vor mai asigura decât urgențele și nu vor mai efectua alte operații.

Deși în urmă cu două zile, Sorina Pintea declara că nu va renunța nici în ruptul capului la Anexa 10, prevederile ei fiind „pertinente”, iată că aceasta renunță la actul normativ după ce tot mai mulți medici s-au alăturat protestului iar Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă  ( SRATI ) condusă de celebrii profesori Dorel Săndesc și Șerban Bubenek au transmis ministrului un memoriu cu soluții.

Federația Solidaritatea Sanitară a anunțat că aseară a avut deja loc o nouă rundă de negocieri pe tema Regulamentului de sporuri la care au participat reprezentanții Ministerului Sănătății și ai celor două federații sindicale reprezentative la nivel de sector sanitar (Solidaritatea Sanitară și Sanitas).

Federația anunță că „Anexa nr. 10 dispare. Sistemul de solidaritate va viza doar nivelul de pornire, el fiind așezat pe criterii etice într-o Grilă de sporuri cu caracter minim garantat (înlocuindu-se filosofia limitei maxime a cuantumului sporurilor, așa cum era definită în art. 19 din proiectul de HG, cu cea a minimului garantat).
Se introduc trei mecanisme de finanțare prin care spitalele pot completa diferența de sume pentru a asigura cuantumul sporurilor de la 1 ianuarie 2018 pentru toți salariații.
Categoriile salariale aflate în risc de pierdere din veniturile nete vor fi protejate.”, anunță Solidaritatea.

Problema nu este încă rezolvată iar dacă ministrul a citit ea însăși scrisorile medicilor și nu s-a bazat doar pe informațiile oferite de niște conțopiști din minister știe deja că aceștia nu vor accepta un regulament de sporuri inechitabil și în care asistenții, infirmierii, brancardierii și personalul Tesa să aibă sporuri mai mari decât medicii. De asemenea nu vor accepta nici eventuale introduceri de impozite sau taxe suplimentare procentuale din sporuri, pe principiul dăm sporuri mari dar luăm înapoi prin taxe de solidaritate și să aducă managerii de spital venituri suplimentare din care să dea sporuri. În primul rând că managerii de spital nu sunt numiți pe criterii de competență, ci politice și deci șansele să poată întreprinde ceva sunt aproape nule iar în al doilea rând specialiștii în management sanitar avertizează că ar fi ilegal ca angajații să poată fi recompensați în vreun fel din beneficii și vor fi obligați de Curtea de Conturi să dea banii înapoi.

Foto: Federația Solidaritatea

Au semnat scrisori de protest prin care cer neadoptarea Anexei 10:

481 de medici psihiatri din întreaga țară

Medicii de ATI de la

Spitalul Universitar de Urgență București

Spitalul Județean din Galați

Spitalul Sf. Spiridon din Iași

Spitalul Parhon Iași

Spitalul Județean de Urgență din Tg. Mureș

Spitalul de Urgență Petroșani

Spitalul Județean Mehedinți

Spitalul Colentina

Spitalul Obregia din București

Spitalul Județean Suceava

Spitalul Municipal de Urgență Timișoara

Spitalul Județean de Urgență „Plus Brinzeu” Timișoara

Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Louis Turcanu” Timișoara

Spitalul Județean Brașov

Spitalul Județean Deva

Spitalul Malaxa,

Spitalul de copii „Sf.Ioan” din Galați

Institutul Oncologic București

Spitalul Bagdasar Arseni

Spitalul Municipal Oradea

Spitalul Clinic Filantropia Craiova

Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea

Spitalul Județean de Urgență Baia Mare

Spitalul Județean Ilfov

Spitalul Județean de Urgență Buzău

Spitalul Județean de Urgență Tg.Jiu

Medicii de Anatomie Patologică de la Spitalul din Bistrița

Medicii din Secția de chirurgie a Spitalului de Urgență Slatina

Medicii din Spitalul „Elena Doamna” din Iași

Secția ATI și Compartimentul de Primiri Urgențe Făgăraș din Spitalul Municipal „Dr.Aurel Tulbure” Făgăraș.

Medicii din cadrul UPU SMURD Spitalul Universitar de Urgență București

Medicii din cadrul UPU/ATI SIU Alexandria

Medicii din cadrul Serviciului Anatomie Patologică Spitalul Județean de Urgență Reșița

Medicii de ATI de la Spitalul Județean de Urgență Deva

1 COMENTARIU

  1. Sanitas ESTE reprezentativa pt nurse. Solid. Sanitara are ceva mai multi membri doctori (sub 20%) restul tot alt personal sanitar. DE aici ca ar fi REPREZENTATIVE…e o cale lunga. In schimb ambele sunt SERVILE fata de putere dintotdeauna

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.