Home Social Planning familial… de stat!

Planning familial… de stat!

DISTRIBUIŢI

Curtea de Conturi nu este de acord cu posibilitatea ca viitoarele mame sa beneficieze de o indemnizatie suplimentara – printr-o asigurare facultativa – pentru perioada concediului postnatal, chiar daca posibilitatea respectiva este stipulata clar in Legea 19/2000.

Din cauza unor situatii condamnate si de presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale, secretarul de stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Petre Ciotlos, exista posibilitatea ca in viitorul apropiat sa existe o sugestie a Casei de Conturi ca perioada minima de sase luni privind stagiul de cotizare pentru alte indemnizatii sa se prelungeasca la… doi ani si jumatate!

Asigurate continuu, asigurate ocazional

Intentia Curtii de Conturi nu poate fi aplicata de azi pe maine, pentru simplul fapt ca exista un circuit foarte stufos al unei propuneri care pleaca de la aceasta instanta. -Practic, daca exista o asemenea sugestie a Curtii de Conturi, ea nu poate fi materializata de azi pe maine-, explica presedintele CNPAS, Petre Ciotlos. -Curtea de Conturi poate face o asemenea sugestie parlamentului, respectiv comisiilor in cauza, care – la randul lor – propun modificarea Legii 19/2000 in plen. Guvernul va primi aceasta propunere de la parlament, urmand sa elaboreze actul normativ de modificare. In orice caz, toate contractele de indemnizatie suplimentara incheiate pana la data aparitiei modificarii nu pot fi modificate sau anulate, pentru ca actul normativ modificator nu poate functiona retroactiv-, ne-a mai precizat presedintele CNPAS.

Ce-i drept, in momentul in care au luat cunostinta de facilitatile Legii 19/2000, multe persoane neavenite au cautat sa profite. Astfel, in multe judete din tara au existat cereri – aprobate, de altfel – in care persoane nesigurate pana la momentul respectiv au solicitat aceasta indemnizatie suplimentara, chiar daca ele nu aveau un stagiu de cotizare complet la data la care solicitau suplimentarea respectiva.

-Desi sunt obligati sa contribuie la Fondul de asigurari sociale toti cei in varsta de peste 18 ani si obtin un venit mai mare de trei salarii medii brute pe an, sunt altii care n-au inteles aceasta prevedere a legii si solicita potentialele avantaje financiare… Una este sa ai calitatea de asigurat pe o perioada mai mare si sa soliciti o suplimentare de asigurare pentru a beneficia – implicit – de prevederile Legii 19/2000, si cu totul alta este situatia in cazul celor care n-au platit aceste asigurari, dar care se gandesc sa profite de pe urma acestei posibilitati-, precizeaza Ciotlos.

Secretarul de stat in MMSS ne-a mai precizat ca nu a existat un ordin din partea sa privind sistarea incheierii de contracte de suplimentare a asigurarilor, ci doar o reamintire a legii pentru casele judetene de pensii si asigurari sociale, care au aplicat controversat Legea 19/2000.

Am vazut si mamici… fericite!…

Legea 19/2000 privind sistemul de pensii si alte asigurari sociale are clauze deosebite din punctul de vedere al facilitatilor materiale. Printre persoanele vizate de aceste facilitati se numara si viitoarele mamici care, pe perioada celor doi ani de concediu postnatal, pot beneficia de sume enorme de bani. Modalitatea de a-i obtine nu este secreta, persoanele interesate trebuind sa lectureze atent articolul 98 punctul c) al Legii 19/2000, in care se stipuleaza ca asiguratii sistemului public au dreptul, in afara de pensie, si la alte tipuri de indemnizatie, si la cea pentru maternitate.

Dar articolul respectiv se termina cu o clauza ideala din punct de vedere -socio-maternal-: -Beneficiaza de drepturile respective asiguratii care au un stagiu de cotizare de cel putin sase luni, realizat in ultimele 12 luni anterioare producerii riscului-. Practic, in cazul in care persoana de sex feminin – asigurata! – realizeaza ca va deveni mama, este suficient sa se asigure timp de sase luni (anterior nasterii) prin sistemul asigurarilor sociale de stat. In functie de contributia platita, ea poate primi de la 85% pana la suma maxima de 16,6 milioane – echivalentul a trei salarii medii brute pe economie, in momentul de fata. Contributia reprezinta 35% din suma pe care doreste asigurata sa o obtina. In situatia in care viitoarea mamica isi poate permite sa plateasca maximum de contributie, rezulta ca pentru 30 milioane de lei platiti timp de sase luni, ea va primi – pentru urmatorii doi ani – aproximativ 250 milioane de lei.

Ce spune legea?

La acordarea posibilitatii asigurarii facultative au fost avute in vedere categoriile de persoane care vor sa-si majoreze venitul asigurat in vederea obtinerii unui venit de inlocuire prin pensie mai mare.

Toate aceste categorii de persoane au obligatia achitarii lunare a contributiei de asigurari sociale, conform legii. Orice suma achitata cu titlu de contributie de asigurari sociale se valorifica la pensie si, in conditiile legii, la acordarea indemnizatiilor de asigurari sociale.

Asigurarea facultativa, prin incheierea unui contract de asigurare sociala, confera persoanei in cauza aceleasi drepturi si aceleasi obligatii ca si persoanei asigurate obligatoriu la sistem.

Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului pot fi solicitate, prin cerere, oricand pana la implinirea varstei de doi ani a copilului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.