După aproape trei săptămåni în care precipitațiile au făcut ravagii în Moldova, urmează două zile de caniculă. Din păcate, începånd de joi ploile vor reveni. Astăzi și måine, temperaturile în sud-vestul și vestul țării vor urca pånă la 34-35 de grade Celsius.
Pe de altă parte, astăzi, în cadrul Comandamentului pentru situații de urgență din județul Suceava va fi prezentat un bilanț final al pagubelor produse de inundațiile din ultimele săptămåni. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că suma finală depășește estimarea de săptămåna trecută, care se ridica la 65 milioane de euro. Totodată, autoritățile sucevene au întocmit și înaintat Executivului un proiect de hotăråre de guvern pentru alocarea de fonduri necesare refacerii infrastructurii de drumuri județene și de drumuri comunale care au fost distruse sau avariate de inundații. Ieri, după ce debitul Dunării a ajuns la 12.580 de metri cubi pe secundă, 130 de gospodării și 3.800 de hectare de teren din 17 localități din județul Călărași au fost inundate.
Ieri, numărul sinistraților din județul Tulcea se ridica la 326. Pentru localnicii din comuna tulceană Ceatalchioi care au refuzat evacuarea autoritățile au instalat corturi. În ceea ce privește Prutul, nivelul acestuia măsura, la Oancea, 652 de centimetri, depășind cota istorică de 648 de centimetri înregistrați în 2008. Ieri, peste 50 de gospodării din comuna vasluiană Fălciu au fost inundate după ce apele råului Prut s-au revărsat peste digul de protecție în localitatea Bogdănești. Hidrologii mențin pånă astăzi, la ora 16.00, avertizarea de Cod roșu pe Prut, pe sectorul Stånca aval -Dunăre, aferent județelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați.
Caracteristici climatice ale iunii iulie
Luna iulie este, climatic vorbind, cea mai călduroasă lună a anului. În mod obișnuit, zilele acestei luni sunt mai călduroase decåt cele ale lui iunie, iar gradul de instabilitate ceva mai redus, în majoritatea zonelor țării. Acest lucru se datorează frecvenței crescute, înregistrate în această lună, a regimurilor de vreme caracterizate de presiune atmosferică ridicată. În iulie, asupra regiunii de sud-est a Europei acționează destul de des, pe långă extinderea anticiclonului azoric și cea a anticiclonului nord-african.
„În Cåmpia Romånă și în Dobrogea valorile medii lunare ale temperaturii aerului la suprafață se situează între 21 grade C și 23 grade C, iar în estul și centrul Moldovei în zonele deluroase ale Olteniei și Munteniei, în Cåmpia Vestică, în dealurile din Banat și Crișana și în Culoarul Mureșului sunt cuprinse între 19-21 grade C. În Transilvania, Maramureș, Bucovina și Subcarpați temperaturile medii lunare se situează între 16-19 grade C, iar în zona Arcului Carpaților, ele sunt cuprinse între 12 grade C și 16 grade C în munții cu altitudini mijlocii și între 6 grade C și 12 grade C pe culmile de peste 1.600 m înălțime“, a declarat pentru „Curentul“ Roxana Bojariu, șeful Secției Climatologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie. Aceasta a adăugat că temperatura maximă absolută a lunii (43,5 grade C) s-a înregistrat la 5 iulie 2000, la Giurgiu. La București, temperatura maximă absolută a atins valoarea de 40,6 grade C. De cel puțin trei-patru ori într-un deceniu, în iulie, la cåteva dintre stațiile meteorologice din sudul și sud-vestul țării temperaturile maxime ating 40 grade C. „Observațiile climatice ne arată că în iulie temperatura aerului nu a coboråt în cursul nopții sub 0 grade C la nicio stație metorologică, cu excepția celor situate în zonele de munte la peste 2.000 m altitudine. Cea mai scăzută minimă (-1.3 grade C) s-a înregistrat la Poiana Stampei la 18 iulie 1989. Pentru București, cea mai scazută temperatură minimă înregistrată în luna iulie a fost de 8,6 grade C“, a adăugat Bojariu.